Enkhuizen-IJlst

  • Vertrek: 10.00 Aankomst: 18.00
  • Afstand: 31,2 mijl
  • gemiddelde: 4,0 kn
  • duur: 7½ uur, zeil 6 uur, motor 1½ uur
  • wind: N4, , temp 16C, luchtdruk: 1020
  • zon: 0 uur, neerslag: ½ uur
  • Bemanning: Rudy

Een klein tochtje naar Friesland. Eerst kruisend over het IJsselmeer naar Stavoren. Een snelle gang door de sluis en daarna over Fluessen en Heegermeer naar Heeg. De meeste bruggen zijn hier vervangen door aquaducten. Alleen de brug in Warns, en paar kilometer van Stavoren, ligt er nog. Daar had ik geen rekening mee gehouden, de zeilen moesten weer worden gestreken.
Het laatste stukje naar IJlst tegen de wind en op de motor, met nog twee bruggen. Aangelegd in de spiksplinternieuwe gemeentelijke jachthaven. Ligt naast het IJlster houtmuseum, ook nieuw, met alle materialen van de firma Nooitgedacht. Bekend van schaatsen en beitels. De haven had wel stroompunten, maar die waren nog niet aangeloten. Jammer, omdat in Enkhuizen bleek dat de oplader het om één of andere reden het niet deed. Uitzoeken wat er aan de hand was, lukt hier dus niet.

Ik wilde in IJlst ook op zoek gaan naar de plek waar mijn oma Lijbeth is geboren, een overweg wachtershuis in Oosthem. Dat huisje was in 1963 al afgebroken. De havenmeester wit mij te vertellen dat de weg naar Oosthem over de spoorlijn is verlegd. Maar, zo zei hij, de oude weg is nog te zien. Dat klopte, een behoorlijk deel van de weg ligt er nog. Aan de andere kant van het spoor is inmiddels een jachthaven aangelegd. Het huis van de havenmeester ligt ongeveer op de plek waar het overwegwachtershuis heeft gelegen. Vreemd dat er ongeveer 200 meter van de overweg ligt de spoorbrug over de Wijmerts. Die moest ook open moeten voor scheepvaart. Ik herinner me echter niet dat er in de verhalen over de overweg iets wordt geschreven over die brug. Inmiddels het verhaal van oudoom Wiebe over het leven in Wachtpost 21 weer gelezen. Hij beschrijft gedetailleerd zijn wandeling van huis naar zijn school in Oosthem. Wachtpost 21 was niet bij de overweg in de weg naar Oosthem, maar een kilometer Zuidwestelijker.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *