Oudeschild-Enkhuizen

Vertrek: 8.30 Aankomst: 16.00

Stevinsluis: 11.00-12.00

Afstand: 31,1 mijl, gemiddelde: 4,8 kn

wind: ZW3, temp 13C, luchtdruk: 1008

duur: 6½ uur, zeil 6 uur, motor ½ uur

zon: 1 uur, neerslag: 0 uur

Bemanning: Utah, Rudy

Op tijd vertrokken om te profiteren van het restje van ebstroom op de Texelstroom, daarna met de vloedstroom over het Malzwin en Vissergaatje naar Oudeschild. Het was er niet druk, maar kennelijk wil men de brug in de Afsluitdijk niet te vaak bedienen. Dus een half uur wachten. Al met al een uur om door brug en sluis te komen. Terug op het IJsselmeer een rustige tocht met halve wind. Grotendeels met de genaker en tegen 16 uur in Enkhuizen.

Enkhuizen

Een paar lessen voor mijn single handed tocht. Beter rekening houden met de snelheid en wind, vooral op voordewindse koersen. Op zoek naar een schijnwerper om boeien te kunnen vinden in het donker. Uitzoeken tot waar je wel of niet de motor mag gebruiken in en uit havens.

Eindelijk eens uitgezocht hoe men vroeger de goederenwagons op de boot naar Stavoren zette. Blijkt dat ik er al jaren met mijn neus boven op zit. Op 25 meter van mijn ligplaats liggen de restanten van de “brug” waarover de wagons op de veerboot reden. Op de plek van de rails staat nu een onooglijke, mosgroene constructie, waarbinnen een gemaal 24 uur per dag koelwater oppompt voor de daar achtergelegen plastic buizenfabriek.

Restanten oprijbrug Enkhuizen
Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *