Fietsen van Koforidua naar Nkwakwa

  • 89 kilometer
  • 17,0 gemiddeld
  • 43 max

30 graden op oudejaarsdag

Het is raar gevoel. Het is oudejaarsdag en wij fietsen bij een temperatuur van 30 graden door Ghana. Wij hebben lang geaarzeld of we de omweg langs het Voltameer zouden nemen: twee keer over een bergrug van 500 meter, met de onzekerheid over een verblijfplaats na 70/80 of 90 kilometer. We hebben het zekere voor het onzekere genomen en zijn van Koforidua via Abo naar Nkwakwa gefietst langs de zuidkant van de bergrug. De dorpen en stadjes zijn rijker, veel meer stenen gebouwen.

export

In een van de dorpen aan de praat geraakt met een leraar. Hij had ook een meubelwerkplaats, zijn dochter een café en zijn vrouw weer een andere zaak. Hij had Europese geschiedenis gestudeerd en wist het nodige over het verzet van de Nederlanders tegen de Romeinen. Het hout wordt onbewerkt geëxporteerd. Dit staat nu onder druk omdat wij ons zorgen maken over het behoud van de tropische bossen. In de verschillende dorpjes stikte het van de meubelmakers: bedden, kasten, deuren etc. Je vraagt je af waarom ze het niet bewerkt exporteren. Dat zou uit moeten kunnen als je ziet wat wij betalen voor allerlei spaanplaatspul.

letteren en kunsten

Volgens de leraar leggen de Ghanezen de nadruk op de letteren en de kunsten en vergeten ze de techniek in de opleidingen. Daarom zijn ze volgens hem onvoldoende in staat om stabiele kwaliteit te leveren die nodig is voor de export. Ook de cacao wordt onbewerkt geëxporteerd, volgens hem omdat de supplementen voor de productie van chocola te duur zijn. Volgens anderen omdat je cacao niet kunt bewaren bij de Ghanese temperaturen.

bewonderaars in dorpje
bewonderaars in dorpje

handwerk

Alles wat wij in Nederland tegenwoordig machinaal doen, wordt in Ghana nog met de hand gedaan. Mais oogsten, mais naar het verzamelpunt brengen (op het hoofd), kleren maken. Handnaaimachines staan overal in werkplaatsen met 4-5 naaisters aan het werk. In sommige dorpen 30-40 stalletjes met hetzelfde product: manden, bessen, bessensap etc. Je zou denken dat 1 grote stal voldoende is, maar ja, dat schept minder werk.

engels

Verder is het opmerkelijk dat iedereen Engels spreekt, terwijl met onderling de lokale taal gebruikt. Iets voor de friezen? Opnieuw onderweg veel belangstelling voor de blanke man ofwel Abruni.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *