Belmullet-Ballina

Eind van de wereld

Ik heb een B&B genomen die op het Glash schiereiland ligt. De grootste klim gisteren was die naar de B&B. Een paar honderd meter verder op de heuvel had je uitzicht over de Atlantische Oceaan. Vanuit de B&B uitzicht over de baaien, Belmullet en Achill Island. De top van de bergen daar heb ik gisteren en vandaag niet kunnen zien. De B&B man en zijn vrouw waren geboren en getogen op het schiereiland. Ze hadden de kavel van haar ouders gekocht. Hij vertelde dat nog steeds veel ieren emigreren. Twee van hun kinderen zijn geëmigreerd naar Australië en Nieuw Zeeland. Nieuw Zeeland is inmiddels weer terug in Ierland. De man gaf aan dat ze hier wel ver verwijderd zijn van veel voorzieningen. Voor zijn heupoperatie moet hij naar Sligo, 150 kilometer landinwaarts langs tweebaanswegen.

Elk zijn ding

Toen ik vanochtend zat te genieten van het uitzicht, reden er drie touringcars richting het uiteinde van het schiereiland. Ik was bang dat een belangrijke attractie had gemist en vroeg mijn gastheer waar die bussen heengingen. “Naar het 27 holes golfterrein, dat een kilometer verderop ligt.” Van verschillende plaatsen gaan er dagelijks bussen naar het golfterrein.

Irish Mist

Hoopjes turf drogen

Vroeg in de ochtend scheen de zon nog, maar toen ik rond negenen op mijn fiets stapte miezerde het en was er laaghangende bewolking. Van bergen viel de eerste paar uur niet zo veel te zien. Opnieuw veel heidevelden en veel turfwinning. Het winnen en stoken van turf schijnt een stevige CO2 uitstoot op te leveren. Daarom heeft Ierland dit in 2018 bij wet verboden, als maatregel tegen de klimaatverandering. Wat ik gisteren en vandaag zie, is veel turfwinning. Dat kan omdat bestaande rechten voor turfwinning worden gerespecteerd. Commerciële verkoop van turf is sinds twee jaar verboden. Turf is een relatief goedkope brandstof voor verwarming. En het is hier in overvloed aanwezig. De turf boeren zijn boos over het verkoopverbod, de Europese Commissie boos over de uitzonderingen op het winningsverbod. Dit zelfde kennen we van het mestoverschot in Nederland.

Boer legt turf op hoopjes

Pre historische akkers

Aan de route liggen de Céide Fields. 5000 jaar oude muurtjes en andere bebouwingsresten. Deze waren onder het veen bedekt geraakt en 90 jaar geleden bij de turfwinning ontdekt. Archeologen hebben een heel netwerk van muurtjes in beeld kunnen brengen. Er is een mooi museum bij, waarin uitleg wordt gegeven van de 5.000 jaar oude bewonings geschiedenis.

Mooie kusten

Downpatrick Head

in de tweede helft van de ochtend waaiden de buien en mist weg en scheen de zon weer. Ook liep de route dichter langs de kust met mooie kliffen. Een enkele keer op zeeniveau naast een uitgestrekt strand. Het laatste deel van de dag meer weilanden en hooilanden en veel heuveltjes in de weg.

Radar met achterlicht in actie
Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1094

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *