Burr Trail?

Volgens plan wilden we vandaag naar Boulder en van daaruit via de Burr Trail Road naar Bull Frog. De ranger wist ons niet meer te vertellen dan dat de weg misschien onbegaanbaar was. Niet echt een optie, na 50 km weer terug gaan. Bovendien blijkt de veerboot tussen Bull Frog en Halls Crossing niet te varen. Dus, helaas geen Burr Trail, maar om de noord via Hanksville.

Escalante, Utah

Ondanks de kou buiten, heerlijk warm in onze slaapzakken geslapen. Alleen midden in de nacht een plasje plegen was een koude bedoening.
Een kop koffie en thee maken veel goed. Na 8 km gestopt voor ontbijt op de Jct 12/63. Vanaf de camping zo’n 600 meter gedaald naar Tropic, Cannonville en Henrieville. En vandaar uit ging het weer geleidelijk omhoog, alleen de laatste paar kilometer naar de top tot 12%. Het steilste tot nu toe. Maar vanaf dat punt waren de laatste 25 km weer allemaal omlaag, tot in Escalante toe. Tussen Henrieville en Escalante (50 km) geen voorzieningen. En ook Henrieville had alleen een postkantoor, kerk en park.
We begonnen vanochtend met bewolkt en koud weer (5C), vooral in een afdaling niet aangenaam. Na een uur brak de zon door en bleef het half bewolkt met een temperatuur net onder de 20C. Het landschap weer erg afwisselend, soms nog wat van de roze pilaren van Bryce, verder meer modderkleurige rotsen/heuvels, wijde vlakten en kloven en bergen.
Afstand: 82,3
Gemiddeld 17,5
Klim 600
Temp 14,5 C

Ritgegevens dag 8

IMG_0390.JPG

 

Bryce Canyon NP

Vanochtend wakker geworden met vorst. Wij zaten lekker in ons motel en hadden zelfs een elektrisch kacheltje gekregen. De normale verwarming stond nog niet. In een fris ochtendzonnetje naar Red Canyon gereden. Daar hadden we willen kamperen als Bryce gisteren een brug te ver was. De Red Canyon was een onverwacht mooi stukje, prachtige rotspartijen. Door de Canyon en daarna een vrijliggend fietspad van 15km.

IMG_0399.JPGVanwege de kou wilden we in Bryce een motel hebben, maar de enige vrije kamer moest $300 kosten. Dus staan we op de camping in het park. Mooie ruime plek, maar wel verwachte temperatuur rond het vriespunt. Vanmiddag de Canyon in gefietst zonder bagage. Onderweg een schitterend uitzichtpunt op de heel bijzondere rotsen. Op basis van de radarbeelden besloten dat een onweersbui langs ons heen zou trekken. Dat was een misrekening. Op een gegeven ogenblik rechtsomkeert gemaakt, maar dat kon niet verhinderen dat we midden in de bui met regen, hagel en bliksem terecht kwamen. We mochten schuilen in de auto van een paar Duitse toeristen. Zij kwamen vanuit het oosten en konden nog wat nuttige tips geven. Gegeten in de Bryce Canyon Lodge, warm en we hadden tenslotte $300 – $15 bespaard door te kamperen.
Afstand: 46,1 + 27,8
Gemiddeld 13,4 + 11
Klim 530 + 422
Temp 11,8 C 

 Ritgegevens dag 7

Ritgegevens Bryce NP

IMG_0394-0.JPG

 

 

Hatch, Utah

Vanochtend een lange dag voor de boeg naar Bryce Canyon. En, 100% kans op regen en onweersbuien, later een waarschuwing voor zware onweersbuien en flash floods, plotseling opkomende overstromingen. Met bewolkt weer vertrokken, wind in de rug en langzaam stijgend kwamen we bij onze koffiestop. Net op tijd, want daarna barste de storm los. Op een gegeven ogenblik met hagel. Volgens de buienradar zou er voorlopig ook geen eind aan komen. In Zion NP waren de wegens inmiddels gesloten vanwege overstromingen. Men voorspelde dat het aan het eind van de middag droog zou worden. Kamperen leek niet aantrekkelijk en Willy was bang dat alle motels vol zouden zitten. Zij wist een lift te regelen naar Hatch, 20 kilometer verderop. Een hunting guide die met twee collega’s een man van 74 begeleidde op een negendaagse deerhunt. De gids kwam uit Salt Lake City en deed dit 5 maand per jaar, verder was hij visser in Alaska en deed hij cementwerk. Opgevoed als mormoon, maar omdat hij te veel van fun things als alcohol, koffie en tabak hield, niet meer actief. Anders dan zijn broer, ook niet op een mission geweest.
In Hatch een motel gevonden. Morgen naar verwachting beter en door naar Bryce Canyon.
Afstand: 22,9
Gemiddeld 9,2 km
Klim 503 m
Temp 12,3 C

 

IMG_0395.JPG

 Ritgegevens dag 5

Silverdale to Glendale

Een prachtige sterrenhemel boven de campground in het park. De ochtendzon op de prachtige roodbruine rotsen. De tocht voerde omhoog via een serie haarspeldbochten naar de ingang van een anderhalve kilometer lange tunnel. Een spectaculair uitzicht op de bergwanden. Fietsers mogen niet door de tunnel. We hebben meegelift in de bak van een pick up. Aan de andere kant van de tunnel een heel ander, maar even spectaculair landschap. Veel meer licht beige rotsen, minder hoog, bijzondere patronen. Net na de tunnel brak Rudy zijn ketting. Gerepareerd, maar niet helemaal tot tevredenheid. De weg bleef ook na de tunnel geleidelijk omhoog gaan tot buiten het park. Daar opeens een ranch met grote groene weiden en buffaloes. De laatste 10 km omlaag naar Mt Carmel Junction. Vandaar ging het weer geleidelijk omhoog naar Glendale. Glendale is een gehucht met 370 inwoners, een camping, een hotel en een eetcafé dat vier dagen in de week een paar uur open is. Willy eet vegetarisch, Rudy eland. We verblijven op de kleine camping.
Afstand: 55,7
Gemiddeld 13 km
Klim 900 m
Temp 23C

Ritgegevens dag 4 tot Carmel Jct
Ritgegevens dag 4 vanaf Mt Carmel Jct – Glendale

IMG_0379-0.JPG

Zion NP

Vanochtend vroeg vertrokken om niet weer in 40 graden hitte terecht te komen. We reden dadelijk door twee verlichte dorpen in de USA. La Verkin heeft zich VN-vrij verklaard en in Virgin moeten huishoudens een vuurwapen hebben op straffe van een boete van $500. Psychiatrische patiënten, misdadigers en gewetensbezwaarden zijn vrijgesteld.IMG_0400.JPG
Het landschap werd steeds mooier en indrukwekkender. Tegen half 11 waren we in Springdale, bij de ingang van Zion NP. En vriendelijke fietsenmaker heeft voor een schamele $5 Willy’s versnellingen weer goed afgesteld.
De campgrounds in het park waren vol, maar voor twee fietsers met een klein tentje was uiteraard wel plaats. Na 3 jaar de tent weer eens gebruikt. ’s Middags de Zion River Gorge in gefietst. Verboden voor auto’s, er rijdt een shuttle bus. Lekker rustig voor ons en een magistraal landschap.
Afstand: 39,7+27
Gemiddeld 13 km
Klim 364 m
Temp 23C

Ritgegevens dag 3

 

 

 

 

Hurricane, Utah

Vanochtend te laat vertrokken uit St George waardoor we de volle 35 graden over ons heen kregen. Bovendien draaide Willy haar derailleur het wiel in en was helemaal verbogen. Een behulpzame meneer in een watersportzaak wist de zaak weer recht te buigen. Hij hielp ons ook met aanwijzingen om weer op de hoofdweg te komen. Weliswaar een hele mooie en rustige weg, maar ook wel vier mijl om.
Vanwege de hitte besloten om in Hurricane een motel met zwembad te zoeken en het goede voornemen om morgen vroeg te vertrekken.
Afstand: 38,6 Km
Gemiddeld 13 km
Klim 434 m
Temp 32C

Ritgegevens dag 2

St George, Utah

Vandaag de start van de fietstocht door Southern Utah. De reis ging vlekkeloos: ruim op tijd op het vliegveld gedropt, de vlucht naar Denver en naar St George ook mooi op tijd. Mooie overstap van ruim een uur in Denver.
De fietsen kwamen heelhuids met ons aan. Alleen een zadelbout van Willy’s fiets was losgeraakt en verdwenen.
Volgens mijn Garmin route kon je om het vliegveld fietsen en dan vrij rechtstreeks naar het centrum van St George. Maar, de weg lag binnen de hekken van het vliegveld. Net toen we ons afvroegen of de weg wel doorliep, werden we ingehaald door iemand van het vliegveld die ons vertelde dat de weg dood liep. Toen hij hoorde waar we heen wilden heeft hij ons begeleid over het vliegveld terrein en 6 km met ons meegereden om ons de weg naar het centrum te wijzen.
Het was heet, 35C. Opvallend ook dat alles er droog, rood en bruin is. En duidelijk dat we in mormonenland zijn. De ene na de andere kerk van Jesus Christ of the Latter Day Saints. In het centrum het winterverblijf van Brigham Young, die de mormonen in de 19e eeuw naar Utah heeft geleid. Ook nu overwinteren veel pensionado’s in St George.

Seven Wives InnOns hotel is de Seven Wives Inn, twee oude huizen in hartje St George, schuin tegenover het winterverblijf van Young. Mooie plek, vriendelijke ontvangst en heel bijzonder bad.

IMG_0371.JPG
Na aankomst het zadelprobleem opgelost en onze ontbrekende kampeerspullen gekocht.

IMG_0371.JPG
Afstand: 19,6km
Gemiddeld 16,2 km
Klim 170 m
Temp 35C

Ritgegevens dag 1
Ritgegevens winkelbezoek St. George

Reisplan

Een fietstocht door het zuiden van Utah is het plan. 15 dagen lang. Waar beginnen en waar eindigen, Las Vegas of St George, Moab of Salt Lake City. Het werden St George en Green River, waar we bus of trein naar Salt Lake City zouden nemen. Gemiddeld 50 km op een dag, totaal 750 km.
23/9 St George
24/9 St George – Zion NP
25/9 Zion NP
26/9 Zion NP – Glendale
27/9 Glendale – Bryce Canyon NP
28/9 Bryce Canyon NP
29/9 Bryce Canyon NP – Escalante
30/9 Escalante – Boulder
1/10 Boulder – Burr Trail
2/10 Burr Trail – Bull Frog
3/10 Bull Frog – Natural Bridges NM
4/10 Natural Bridges – Blanding
5/10 Blanding – Monticello
6/10 Monticello – Moab
7/10 Moab
8/10 Moab – Green River
9/10 transit SLC

Grand Rapids

Vandaag een bezoek gebracht aan downton Grand Rapids. Zo waar gebruik gemaakt van de bus (de net geopende Silver Line) om van een P&R ongeveer 15 km ten zuiden van de stad in het centrum te komen. Gedeeltelijk busstroken, lage vloer bussen en opgehoogde haltes, zodat je gelijkvloerse instap had. De stad maakt zich op voor ArtPrize,
een grote kunsthappening waarbij het publiek kan haar voorkeur kan aangeven. De eerste prijs is $ 250.000. Overal werden kunstwerken opgehangen, klaar gezet en geïnstalleerd. Tenslotte nog een bezoek gebracht aan het Gerald Fordmuseum.
Na afloop een bezoek gebracht aan Steve&Callan in hun huis in Ada.

IMG_0365-1.JPG