Borkum-Cuxhaven

  • Vertrek: 10.00, aankomst 01.30
  • Afstand 83,6 nm / gemiddeld 5,4 kn
  • Duur 15 1/2 uur, motor 14 uur, zeil 1 1/2 uur
  • Wind ZW 2-3 temp 16C, 1/2 uur regen, 12  uur zon

Een lange tocht die begon met een tocht over het wad onder Borkum, Memmert en Juist langs. Eerst nog een beetje wind, maar steeds werd dat minder. Halverwege de Juist de motor aangezet.

Bij Norderney door het Dovetief de Noordzee opgevaren. Op weg naar het einde van de scheepvaartroute bij Jade en Elbe, om van daaruit naar Helgoland te koersen. We wilden oorspronkelijk van Helgoland verder naar het noorden naar Thyboron bij de westingang van het Limfjord. Maar voor de komende dagen wordt een NW wind voorspeld. Dat betekent dat we niet kunnen zeilen of heel scherp aan de wind kunnen zeilen. Of kruisen, maar dat schiet niet op als je mijlen wilt maken.  Daarom besloten de route via het Noord-/Oostzeekanaal te volgen. Via Helgoland naar Cuxhaven en Brunsbutel.

Voor dat we bij het einde van de scheepvaartroute kwamen, besloten om de tussenstop bij Helgoland over te slaan en rechtstreeks door te gaan naar Cuxhaven. We voeren op het juiste tijdstip om met  de vloedstroom mee de Elbe op te gaan.  Op de Elbe zijn de tonnen verlicht en de langsvarende schepen uiteraard ook. Aan het eind redelijk kippig van de aanpassing van steeds op instrumenten of ereader en dan weer in het donker turen naar de volgende ton.

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *