Laboe-Rendsburg

  • Vertrek 9.45, aankomst 14.15
  • Afstand 28,7 nm, gemiddeld 5,0 kn
  • Sluis Holthenau: 10.00-10.30
  • Duur bewogen 4½ uur, motor 4½ uur, zeil 0 uur
  • Wind Z3, temp 31C, 3½ uur zon,  0 uur regen
  • Havengeld: € 13
  • Bemanning: Anne, Rudy, Utah 

Met Anne als opstapper vertrokken naar het Noord-/Oostzeekanaal (Kieler Kan

De sluis in Holthenau

aal). De oostkant ligt in Holthenau, aan de overkant van de Kieler Fjord. Bij de sluis hadden we het geluk dat we direct binnen konden varen. 

Het kanaalgeld bedraagt €12. Twee jaar geleden moest je in de sluis van Holthenau de kade op, om bij de kiosk het kanaalgeld te betalen. Nadat er iemand op die manier van de 6 meter hoger ladder af is gevallen, zijn er betaalautomaten op de wachtsteigers aan beide kanten van de sluis. 

Fietser langs het kanaal

Daarna het eerste deel van het kanaal naar Rendsburg. Naast de haven van Rendsburg is een mooi parkje, met schaduwrijke plekjes, waar je nog een beetje verkoeling kunt vinden. 

Rendsburg is ook de plaats waar de spoorlijn van Hamburg naar Jutland en tegenwoordig heel Denemarken het kanaal kruist. De spoorbrug over het kanaal met een onderdoorgang van 42 meter is indrukwekkend. Gebouwd in 1911 om een oudere lagere spoorbrug te vervangen. Onder de brug hing tot 2016 een pontje voor voetga gers en fietsers. In januari 2016 is het pontje in aanvaring gekomen met een zeeschip en onherstelbaar beschadigd. 

haven in Rendsburg

We liggen in de haven van de Regatta Verein Rendsburg, die dit jaar 130 jaar bestaat. Een haven die vlakbij de binnenstad van Rendsburg en het station ligt. 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1027

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *