Lippe-Burg auf Fehnarm

  • Vertrek: 9.00, Aankomst: 14.00
  • Afstand: 23,0 mijl
  • gemiddelde: 4,5 kn
  • duur: 5 uur, zeil 4½ uur, motor ½ uur
  • wind: NNW2-3, temp 20C, luchtdruk: 1026
  • zon: 5 uur, neerslag: 0 uur
  • Bemanning: Utah, Rudy

De windvoorspellingen waren voor vandaag niet lekker: een zwakke wind van achteren. Dat zou dus óf motoren óf langzaam zeilen worden. Omdat de afstand niet zo groot was – we hadden eigenlijk gisteren al op Fehnarm willen komen – besloten om te zeilen. Spinnaker en grootzeil. Maar uiteindelijk viel het mee met de wind en was hij krachtiger dan verwacht.

Vanaf Lippen in een rechte lijn naar de brug tussen het vasteland en Fehnarm, daarna nog een kort stukje in een geul. De haven van Burg, Burgstaake, oogt wat industrieel met graansilo’s en overslag. Maar het grootste deel lijkt op scheepsonderhoud voor de watersport te zijn. Vijf jaar geleden zijn we ook in Burg geweest.

Vanmiddag nog een fietstocht langs de zuidoost oevers van het eiland. De kust is helemaal vergeven van het toerisme. Veel resorts, wat minder massaal dan in Spanje, en campings. , maar wel aanwezig. Een uitgebreid fietspadennet, dat doet denken aan de schelpenpaden op de waddeneilanden.

Haven van Burg, rechts één van de resorts

Het eiland is verder bekend van de veerboot van Puttgarden naar Rodby in Denemarken. Vroeger ging de NoordwestExpress van Hoek van Holland naar Stockholm in Puttgarden op de boot. De trein gaat tegenwoordig over bruggen langs een heel andere route, de veerboten varen nog wel. Twee jaar geleden hebben we in Rodby gelegen. Op de fietstocht zagen we Rodby liggen en de veerboten varen.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1073

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *