Monticello, Utah

In Blanding (3162 inwoners) zitten we zo’n 40 kilometer ten noorden van Bluff. In Bluff (320 inwoners) hebben we 9 jaar geleden gekampeerd en toen besloten dat we wel meer van Utah wilden zien.

IMG_0435.JPGVanochtend afscheid genomen van Piet & Jellie na een heerlijk ontbijt in de Scamp en Jellie te hebben gefeliciteerd met haar verjaardag. Mooi om elkaar zo maar midden in de USA te kunnen ontmoeten. Op onze eerste fietstocht in de VS van Dayton, OR naar San Francisco werden we ook door hun uitgezwaaid. Zij vertrokken naar het westen, naar Hanksville, wij naar het noorden naar Monticello. Een korte tocht van 35 km, maar wel met vooral klimmen. De volgend 90 kilometer van Monticello naar Moab, lijken vooral omlaag te gaan.

De weg 191 is veel drukker dan de weg van Hanksville naar Blanding. Daar konden we rustig 5 minuten geen kip tegen komen, nu gaat het verkeer steeds door. Ook op de camping het verschil. In Hite was het helemaal stil, hier bijna steeds het geluid van verkeer.
De weg liep omhIMG_0438-0.JPGoog en we kregen stevige tegenwind. Aan de oostelijke horizon kunnen we de besneeuwde toppen van de Rocky Mts zien liggen. Het landschap was eerst natuurgebied met halfhoge bomen en struiken. Later voor het eerst sinds dagen akkerbouw en vee.

Onderweg kwamen we weer een serie oldtimers tegen, allemaal in blinkende staat.
Monticello (1980 inwoners) is een wat grotere plaats met veel voorzieningen. Gesticht door mormonen in de 19e eeuw en genoemd naar het landgoed van Thomas Jefferson, de 3e president van de VS. Monticello heeft in de 40er en 50er jaren een bloeitijd gekend als centrum van de uraniumwinning. Men is tot begin deze eeuw bezig geweest de radioactieve troep op te ruimen.

IMG_0442.JPGZowel in Blanding als in Monticello bleken oorlogsmonumenten Franse stijl te zijn met de namen van de omgekomen soldaten in WO I, WO II, de Koreaanse oorlog, de Vietnam oorlog en de war on terror. In Blanding op de begraafplaats, in Monticello bij het belangrijkste kruispunt (Main&Centerstreets).
Afstand 39,5 km
Gemiddeld 8,1
Klim 636 meter
Temperatuur 22C

 Ritgegevens dag 14

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1050

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *