Sandvik-Ekenäs

  • Vertrek 9.30, aankomst 17.15
  • Afstand 41,8 nm, gemiddeld 5,4 kn
  • Duur bewogen 7¾ uur, motor ½ uur, zeil 7¼ uur
  • Wind O4, temp 23C, 5 uur zon,  ½ uur regen
  • Havengeld: sek 160
  • Bemanning: Willy, Rudy, Utah

In de vroege ochtend nog een stralende zon, maar bij vertrek was de lucht al redelijk dicht getrokken. Eenmaal goed en wel op het water kregen we onze eerste regenbui sinds weken. 

Met een mooie halve wind en de spinaker een goede snelheid gemaakt, rond de 6 knopen. Zoals de laatste dagen werd de wind geleidelijk wat sterker. Uiteindelijk werd de wind te sterk voor de spinaker. Hij is waarschijnlijk ruim 12 jaar oud en werd al wat gaar, maar toch nog goed te gebruiken. Tot vandaag. 

Ekenäs heeft een kleine scheepswerf en jachthaven. Toevallig hebben ze vanavond het jaarlijkse dorpsfeest. Pub met live muziek in de oude schuur uit 1879 bij de haven. In de loop van de avond komen alle bewoners toestromen naar het feest. Wij hebben ook de kans genomen om lekkere broodjes met vis en popcorn op het feest te scoren. 

Bij aankomst in Zweden ook wat geld gepind, voor kleine betalingen. Een briefje van SEK 500, die na een maand nog niet is gebruikt. Alles wordt per pin betaald. Alleen in de haven van Ekenäs willen ze geld in een envelop hebben of betalen via XXX, een zweeds mobiel betaalsysteem. Toen we een paar Zweden vroegen of ze geld konden wisselen, keken  ze ons aan alsof we gek waren. Gelukkig kon het op het dorpsfeest wel. 

In de feestschuur is ook het plaatselijke museum gevestigd. Ekenäs schijnt ooit een belangrijke haven te zijn geweest voor het transport van graan uit het achterland naar de steden. 

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1050

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *