Op herhaling

Marstal-Rendsburg

  • afstand: 53,4 nm /gemiddeld: 5,2 kn
  • ,(:

  • duur 10 1/4 uur/ zeil 5 1/4 uur/ motor 4 3/4 uur
  • wind W6/temp 15C/zon 3 uur/regen 0 uur
  • Twee jaar geleden hebben we dezelfde tocht gemaakt: van Marstal op Ærø naar Rendsburg aan het Noord-/Oostzeekanaal. Een lange dag omdat we proberen Harm te ontmoeten in Cuxhaven, op vrijdag of zaterdag. Vanwege onze stormstops op Femø en in Marstal moeten we tempo maken. Met een stevige westenwind de Kieler bocht overgestoken. Half bewolkt en in het begin een wat ruige zee met 1 1/2 meter golven. Net na tweeen bij de sluis in Holthenau aangekomen. De wacttijd viel deze keer mee met een half uur. Wel een archaische en ambtelijke organisatie, waar het toerisme (nog) geen prioriteit heeft. Verder een rustige tocht waar we bij de veerstoep van Landwehr een pitstop voor Utah hebben gemaakt. Aangemeerd bij de Regatta Verein Rendsburg (seit1888), die goede zaken doet met alle passanten over het kanaal.
   In Rendsburg een heerlijk chinese rijsttafel verorberd.

Zon en storm

Lohals-Marstal

  • afstand: 24,5 nm /gemiddeld: 5,0 kn
  • duur 5 uur/ zeil 2 uur/ motor 2 uur
  • wind W4-7/temp 15C/zon 1 1/2 uur/regen 1 1/2 uur
  • Er dreigde opnieuw een stormpje over te trekken in de middag. Maar vroeg in de ochtend was het nog nagenoeg stil. De bakker gaat om zes uur open, lekkere verse broodjes. Een rustige tocht naar het zuiden met een lekker windje. Vlak voor Rudkøbing begon de wind wat aan te trekken. We wilden het grootzeil reeven, maar en opeens een bui en en een stevige wind. Niet reeven, maar zeilen neergehaald, ook al omdat we meer tegen de wind in door een geul moesten. De laatste mijlen met 25-30 kts wind naar Marstal op Æerø gevaren. Dat betekent vooral veel stampen op de golven. Ondanks de vette dwarswind een nagenoeg perfecte landing in de box (met overigens 5 helpers/toeschouwers aan de kant). Diverse mensen liggen hier al drie dagen verwaaid in afwachting van rustiger weer.

Op de noordpunt van Langeland

Femø-Lohals

  • afstand: 35,8 nm /gemiddeld: 5,1 kn
  • duur 7 uur/ zeil 6 uur/ motor 1 uur
  • wind z5-6/temp 15C/zon 2 uur/regen 2 uur
  • Gisteren verwaaid gelegen op Femø. Windstoten tot 7 bft leken ons wat te veel, ondanks verschillende buren die wel vertrokken. Gelezen en het eiland bewonderd. Mooie kleine weggetjes en paden, nauwelijks autoverkeer. 150 inwoners, het jaarlijkse jazzfestival en een vrouwenkamp, dat de laatste jaren vooral lesbische vrouwen schijnt te trekken.
   Vanochtend op tijd vertrokken. Dat betekende eerst de buren wakker maken, zodat zij ruimte konden maken voor ons om de haven uit te kunnen. Altijd een beetje vervelend, maar dit was de vorige dag afgesproken toen ze naast ons hebben aangelegd.
   Met een stevige ZW wind richting Omø by en Agersø gevaren en van daaruit de Grote Belt overgestoken naar Langeland. Kleine fok en twee riffen in het zeil. Op de Grote of Støre Bælt werd de zee onstuimiger, kwamen er een paar flinke buien over en moesten we uitwijken voor een zeeschip in de vaarroute ter plekke. Aan de noorderhorizon de imposante brug over de Støre Belt. Een overspanning van 1,6 km met een grootste doorvaarthoogte van 63 meter!
   Tenslotte nog kruisend naar Lohals, op de noordpunt van Langeland.

Sombere dag, mooie bruggen

Præstø-Femo

  • afstand: 48,7 nm /gemiddeld: 5,3 kn
  •  duur 9 1/4 uur/ zeil 6 1/4 uur/ motor 3 uur
  • wind Z4-5/temp 14C/zon 0 uur/regen 1/2 uur

Na twee dagen storm in Præstø wilden we nu weer zeilen. Zondag was de wind west en zou aan het eind van de middag wat rustiger worden en voor vandaag was een zuiderwind voorspeld. Toch maar rustig in Præstø gebleven en mooi fietstochtje door bossen en graanvelden gemaakt. Verder de was gedaan en gelezen.
Vandaag langs de oostkust en zuidkust van Sjaelland (Zeeland) gevaren naar Femo. Onder de brug van Sjaelland naar Møn en van Sjaelland naar Falster. Femo is volgens een van onze gidsen de beliebigsten Insel van dit deel van Denemarken. Het lijkt een beetje hippieachtig eiland te zijn. Wat relaxed sfeertje. En nu ook een jazzfestival op het eiland, een keer per jaar en juist het komend weekend.

Oostzee 2015-

Terug in Denemarken

Skanor-Præstø

  • afstand: 40,3 nm /gemiddeld: 4,5 kn
  • duur 9 uur/ zeil 8 uur/ motor 2 1/2 uur
  • wind W3, Z2-3/temp 15C/zon 6 uur/regen 0 uur

 

 
Vroeg vertrokken om ruimte te maken voor de visser die om 6 uur wilde vertrekken. Hij maakte zich er om 5 uur al zorgen over of wij en de buurman op tijd weg zouden zijn. We wilden ook op tijd vertrekken omdat de wind later in de ochtend van west naar zuidwest zou draaien, pal tegen.

Een hele mooie ochtend weer langs de Falsterbo en de Traffic Zones vanuit zuiden, oosten en noorden moesten kruisen. We zijn niet dichter dan bij een halve mijl van een van de zeeschepen terecht gekomen.

Daarna langs de klifkusten van Sjælland gevaren. Vanwege een aankomend stormen besloten om voor twee dagen een beschutte haven te vinden. Dat werd Præstø, een aardige plaatsje op Sjælland.

favoriete spel

Falsterbo

Gislovs Lage-Skanor

 • afstand: 31,4 nm /gemiddeld: 4,6 kn
 • duur 7 uur/ zeil 6 uur/ motor 2 uur
 • wind W4/temp 18C/zon 5 uur/regen 0 uur

Hemelsbreed maar een korte tocht. Omdat we om het eiland heen moesten (inclusief de ondiepten aan het noorden of zuiden van het eiland) en tegen de westenwind in moesten kruisen, nog een redelijke lange tocht. Verder voor de kust van Skåne langs naar Falterbo, het Mekka voor vogelaars zoals Harm. Mooi zonnig weer met af en toe een haperend wind. De haven overvol. Boten lagen dwars achter boxen en vijf dik aan de kade. We vonden nog een mooi plekje met kont naar de kade. Wel moeten we er om 6 uur weg om ruimte te maken voor een vissersboot die door ons en een collega Duitser was ingesloten.

Mooi zandstrand en achter de duinen plassen voor de vogels. In de verte de brug over het Sont.

Brug over en

Langs de kust van Skåne

IMG_2082Ystad-Gislovs lage

 • afstand: 24,8 nm /gemiddeld: 4,4 kn
 • duur 5 1/2 uur/ zeil 5 uur/ motor 2 1/4 uur
 • wind W3/temp 18C/zon 5 1/2 uur/regen 0 uur

’s Ochtends de Wallander stad bekeken. Mooi stadje met een aantal aardige oude stukken. Opvallend veel kleurrijke tuinen. Zowel bij particuliere huizen als andere gebouwen. Veel stokrozen en rozenstruiken tegen de gevel. Op de markt inkopen gedaan voor het eten, lekkere vis voor op de grill Rond de middag vertrokken. De just was net niet bezeild, zodat we nog een paar slagen moesten maken om in Gislovs lage te komen. Daar kon Utah perfect over het strand en door de duinen te lopen.

Aan de detective

Hasle-Ystad

 • afstand: 34,7 nm /gemiddeld: 5,5 kn
 • duur 6 1/4 uur/ zeil 5 3/4 uur/ motor 1/2 uur
 • wind Z3-5/temp 18C/zon 2 uur/regen 1 1/2 uur

In Ystad aan de zweedse zuidkust aangekomen. Hier spelen zich de verhalen af van politiecommissaris Kurt Wallander zich af. Een rustig stadje met opvallend veel bloementuinen. Je zietaan de omvang van de boten dat ze hier meer geld te besteden hebben dan langs de oostduitse kuststreek. Daar behoren we tot de grotere boten, hier zijn we een van de kleinere.Oostzee 2015-2071

 

Koers 30


Lohme – Hasle

 • afstand: 54,1 nm /gemiddeld: 5,9 kn
 • duur 9 1/4 uur/ zeil 8 3/4 uur/ motor 1/2 uur
 • wind W5/temp 16C/zon 6 uur/regen 0 uur

Sommige mensen denken dat zeezeilen spannend is. Maar dat valt tegen. Je vaart de haven uit, hijst de zeilen en zet koers 30 graden uit. En dat 9 uur lang. Spannend zijn de zeeschepen die je pad kruisen (jrijgen we en botsing), de twee zeilboten die ongeveer dezelfde kant opgaan (wie is er sneller) en wanneer je weer land in zicht hebt. 99 hours of boredom, 1 hour of terror zoals iemand het noemt. Vandaag een rechte lijn van haven naar haven. Alleen een windmolenpark in aanleg was de verrassing. Ook alleen nog maar de markeringsboeien aan N, Z, O en W zijde. Verder nog niks te zien. Wel een romantische zonsondergang in Hasle op Bornholm. Een Deens eiland tussen Zweden, Duitsland en Polen in.

Oostzee 2015-2065

 

Loom in Lohme

Oostzee 2015-2048Sassnitz – Lohme

 • afstand: 9,0 nm /gemiddeld: 3,6 kn
 • duur 2 1/2 uur/ zeil 1 1/2 uur/ motor 1 uur
 • wind Z 1-2/temp 16C/zon 1/2 uur/regen 1 uur

Vanaf Ruegen gaan we naar Bornholm, een Deens eiland tussen Zweden en Duitsland in. Een tocht van 50 mijl. Omdat het vandaag nauwelijks waait en wij geen zin hadden om 10 uur te motoren, hebben we een kort tochtje langs de krijtrotsen van Ruegen gemaakt. Ook begon het te regenen. We liggen loom te lezen in Lohme, in afwachting van wind.