Cuxhaven-Norderney

  • ;Vertrek 5.15, aankomst 18.15
  • Afstand 68,7 nm, gemiddeld 5,2 kn
  • Duur bewogen 13 uur, motor 1 1/2 uur, zeil 11 1/2 uur
  • Wind ZW4, temp 20C, 1 uur zon,  2 uur regen
  • Havengeld: €16
  • Bemanning: Rudy, Utah, Anne
Mooie luchten boven Cuxhaven

Vandaag eindelijk een windgat, een gunstige wind om naar het westen langs de kust te varen.  Tegeljkertijd wil je op de Elbe rekening houden met de stroom, bij eb stroom mee naar zee. Dat as vanaf 3 uur vanochtend tot een uur of 9. Een armada van bootjes is in de vroege ochtend vertrokken, wij nog relatief laat. In de haven de zeilen gehesen en buiten de haven de motor uit gedaan. 

Op de Elbe af en toe 10 knopen snelheid.  De Elbe was net aan bezeild, af en toe dreven we naar de hoofdgeul. Bij nadering van zeeschip een slag uit de geul gemaakt. Na 20 mijl ben je uit de Elbe monding.  Vanaf daar kruis je de Alte Weser, de Neue Weser en de Jade, de vaarwegen naar Bremen en Wilhelmshafen.  Onderweg nog tussen een stuk of 20 zeeschepen door, die voor anker liggen. 

Daarna koers naar de oostelijke uiterton van Norderney, de Dovetief. Een lang eind, met als voornaamste afwisseling de duitse waddeneilanden: Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum en Norderney. Tot aan Dovetief gezeild, daarna op de motor. In de haven bleken veel zeilers helemaal met de motor te hebben gevaren. Ook Hans, onze duitse buurman in Cuxhaven met zijn Simpy Red, was helemaal op de motor gevaren. 

In de haven was net een plek aan de steiger vrij gekomen en hadden we een riante ligplaats in de als altijd volle haven  Utah en ik waren ons al geestelijk aan het voorbereiden op een klauterpartij tegen de ladder van de kade.

 

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *