Dutch Divide: Eindhoven-Venray

Vertrek: 10.30 Aankomst: 18.15

Afstand: 110,6 km, gemiddelde: 17,0 km

wind: NW4, temp 7C

duur: 6,5 uur

zon: 5 uur, neerslag: 0 uur

Klim 238m

Fietsen naar de Maasduinen

Ik heb de smaak te pakken om de Dutch Divide verder te fietsen. Maandag tot de Maasduinen in Noord Limburg gekomen. Omdat ik pas na 9 uur in de trein mag en daglicht nog schaars is, heb ik besloten om vandaag vanaf Eindhoven te rijden. Het is een stuk van rond 120 kilometer, vermoedelijk gaat dat niet helemaal lukken.

Ontluchten remleiding

In de afgelopen maanden bleken de remmen het steeds slechter te doen. Vooral bij steile afdalingen irritant en gevaarlijk. Ondanks het bijstellen bleef het tobben. Nadat ik woensdag – voor het eerst in 20 jaar – op de MTBroute Bergschenhoek heb gereden was het helemaal bagger met de achterrem. De remblokjes nog goed en ook mooi dicht bij de velg. Toen viel kwartje: er zit te veel lucht in de remleidingen. De Koga heeft hydraulische remmen. In de zomer had ik die voor het eerst ontlucht. Ik had nog rem vloeistof en materiaal om te ontluchten. Dat heb ik vanochtend weer gedaan voor de achterrem. Met redelijk succes.

Aaneenschakeling MTBroutes

Strabrechtse heide

Vanaf station Eindhoven eerst naar de aansluiting met het deel naar Breda. Vandaag is het een aaneenschakeling van MTBroutes, 8 in totaal. Omdat ik tegen de richting van de Dutch Divide in rijd, is het steeds even zoeken naar het deel van de route in de tegen richting. Met de app MTBroutes lukt dat aardig. Op drie routes geen mede fietsers tegen gekomen. Daarom ging ik op de volgende route de DD volgen, tegen de richting in. Nog geen 100 meter op het pad een tegenligger. Prompt rechtsomkeert gemaakt. Op de laatste drie routes Ysselsteyn, Venray en Overloon wel tegen de richting in gefietst. Één tegenligger op een breed stukje. Mooi Brabants landschap, veel bossen en heidevelden. Wel relatief veel verkeerslawaai van snelwegen.

Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Bij Ysselsteyn liep het pad langs het hek van een mij onbekende oorlogsbegraafplaats. Enorm groot met duizenden graven. Het blijkt een Duitse begraafplaats te zijn, er liggen 31.000 gesneuvelde soldaten! Ter vergelijking: in Margraten liggen 8.000 militairen, op de enorme Amerikaanse begraafplaats bij Omaha Beach 9.400. Qua aandacht en bekendheid het verschil tussen winnaar en verliezer.

Achter ingang begraafplaats Ysselsteyn

Zonsondergang bij Overloon

Na Ysselsteyn nog meer mooie paadjes bij Overloon. Rond 1730 ging de zon onder, een mooie zonsondergang. Het werd te donker om vandaag nog route door de Maasduinen aan de overkant van de Maas af te maken. In Venray een burger met patat genuttigd. Met de eerste trein na de spits naar Rotterdam vertrokken.

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *