Enkhuizen-Amsterdam-Alphen aan den Rijn

  • Afstand 56,9 nm, avs 3,4 nm
  • Tijd 12½ uur
  • Wind N-NW 4, temp 15C, luchtdruk 1020

Wilhelmina gaat voor een verfbeurt naar een Doe het zelf loods bij de Haven aan de Rijn in Alphen aan de Rijn. Op maandagmiddag is de mast van de boot gehaald bij Tuned&Rigs in Enkhuizen. Daar worden ook de stagen en de vallen vernieuwd.

Tuned&Rigs zit 500 meter van de Buyshaven, aan de andere kant van de dijk van Lelystad naarm Enkhuizen. Via het Naviduct 3 kilometer varen, door de “oude” Krabbegatsluis met brug 500 meter. Die sluis wordt alleen gebruikt voor schepen met gevaarlijke stoffen. Zonder mast hoeft de brugm niet open, we mochten doorm dem oude sluis weer terug naar de Buyshaven.

Op dinsdag samen met broer Hans over het Markermeer en via de Nieuwe Herengracht en Amstel gevaren. Sinds dit jaar heeft Amsterdam een doorvaart belasting, € 40 voor drie jaar. Je moet een registratieplaatje afhalen bij een beperkt aantal adressen.
Voor de verandering niet in de Sixhaven achter het Centraal Station gaan liggen maar de jachthaven nabij het Amstelstation. Dat was een sloepenhaven zonder sanitaire voorzieningen. Tamelijk doods. Door Hans getrakteerd op pizza bij naast de haven liggend Italiaans Restaurant. Een behoorlijk groot restaurant, waar de recessie nog niet te merken.

Op woensdag via de Amstel, de Drecht en het Braassemermeer naar Alphen a/d Rijn gevaren. Een mooie tocht door groen Hollands polderlandschap. De havenmeester wees ons al een plekje naast zijn gloednieuwe botenkraan. Wilhelmina zou de eerste boot zijn die er mee uit het water werd getild. Helaas, werkt de electronica nog niet. Met een heftruck is de boot uit het water gehesen en op een bok gezet. Daarna de loods in gereden.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *