Geplet tussen groot zeilschip en vrachtboot

Vertrek  Harlingen : 9.30 uur,

Tjerk Hiddesluis Harlingen: 9.35-10.00

Lorentzsluis Kornwerderzand: 12.00-12.30

Aankomst Enkhuizen: 17.00 uur

Hoogwater Harlingen: 12.40

Afstand: 32,5 nm, gemiddeld 4,7 kn

🌞 4 uur, 🌧 0 uur, 14C, ochtend NO3, middag NW4

Tijd 6 uur, ⛵️ 5 uur, 🛥 1 uur

Bemanning: Utah Rudy

 

Gistermiddag hebben we Willy met de trein naar Haren gebracht en op bezoek geweest bij Herman en Flory. 
Vandaag weer terug naar Enkhuizen. Naar Kornwerderzand gaat dat door de Boontjes, een vaargeul die door baggeren op diepte wordt gehouden. Met HW Harlingen 12.30 betekent dat vanochtend tegenstroom. 
In de haven de zeilen gehesen. Vlak voor mij vertrokken een paar bruine vloot schepen die ook de Boontjes indraaiden. Onderweg langs een baggeraar in de geul. Het zeilschip voor me, de Josina Elizabeth had inmiddels een zeil gehesen, maar voer langzamer dan wij. Toen we bij haar waren hees ze een extra zeil en voeren we een tijdje naast elkaar. Het werd een beetje ingewikkelder toen we samen werden ingehaald door een groot vrachtschip geladen met zand. De Wilhelmina tussen de beide schepen, verhalen over de zuigende werking van grote schepen in mijn hoofd.  De Boontjes zijn niet super breed. 
Alles goed verlopen en na een tijdje liepen we uit op de Josine Elizabeth en haalden even later ook de StøreBelt in. In de Lorentzsluis was het relatief rustig.  
Op het IJsselmeer was het even bijna windstil en was de wind daarna gedraaid naar het Noordwesten. Pogingen om met de Bouvaan te sturen lukten niet, de vaan klapte telkens abrupt heen en weer. Misschien door de voordewind koers onvoldoende contragewicht. Oplossen. 
Tot Stavoren voer de Josine Elizabeth nog een eind achter ons, daarna hebben we haar niet meer gezien. 

 

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *