Hindeloopen-Vlieland

  • Vertrek 10.45, Aankomst 17.45
  • Lorentzsluis 12.15-13.15
  • Wind: O 3-4, variabel, Temp: 18C, Luchtdruk: 1017
  • Duur bewogen 7 uur
  • Zon 5 uur
  • Regen 0 uur
  • Afstand 32,6 nm
  • Gemiddeld 4,6 kn
  • Motor 3 uur
  • Zeil 4 uur

Hondenvoer

Hindeloopen

Vanochtend eerst met Utah naar Workum gefietst en daar Farmfood hondenbrokken te kopen. Tot nu toe de enige brokken waar ze geen ontregelde darmen van krijgt. In bijna alle hondenbrokken zit gevogelte. Een mooie fietstocht over een stukje van de Elfstedentocht fietsroute.

Fantastisch zeilweer

Pas tegen elven vertrokken met een mooie oostenwind, zonnig en warm. Bij de Lorentzsluis in Kornwerderzand was het erg druk, we moesten een schutting wachten voordat we aan de beurt waren. Al met al een uur om door de sluis en brug te komen. Het blijft bijzonder dat de brug in de snelweg rustig een kleine 10 minuten open blijft voor de plezierboten die naar de sluis gaan en uit de sluis komen.

Visser op het Wad


Eindelijk weer op de Waddenzee. Dezelfde route als na mijn redding door de KNRM Vlieland, maar nu in omgekeerde richting. Lekker gezeild tot aan Harlingen. Daarna viel de wind grotendeels weg en hebben we op de motor, met de vloedstroom mee naar Vlieland gevaren.

Overvolle haven

Haven Vlieland, nadat onwillige buurman ruimte had gemaakt

De haven van Vlieland was extreem druk. Er werd extreem weer verwacht, buien met onweer, hagel en zware windstoten. Alle schepen die anders voor anker liggen en droog vallen, hadden nu een veilige plek opgezocht. De havenmeester: zoek maar een plekje, als je de doorgang maar niet blokkeert. Met enige moeite een plekje weten te vinden langs de hoofdsteiger. De buren aan de voorzijde hielpen bij het veilig en schadevrij aan- en vastleggen. De buurman aan de achterzijde muntte uit in een gebrek aan hulpvaardigheid en het leveren van negatief commentaar. Pas nadat wij vastlagen en niet gingen vertrekken, verschoof hij zijn boot een halve meter om ruimte te maken tussen onze boten.

Lutgerdina

Lutgerdina aan de kade, de rolstoelplank vanwege de verwachte harde wind los van de boot

Onderweg naar Vlieland hoorden we de Lutgerdina melden dat ze naar Vlieland ging. De Lutgerdina is de zeilklipper van Sailwise, waar ik een aantal keer op mee heb gevaren en waarmee onze vriend Coen ook ieder jaar meevaart. Het schip lag met 15 anderde bruine vlootschepen aan de kade. Ik heb nog even gekeken, maar geen bekenden op het schip gezien.

Mastenzee van de bruine vloot op Vlieland
Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1073

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *