Lickershamn-Nynäshamn

Vertrek  Lickershamn: 4.15 uur

Aankomst Nynäshamn: 19.15 uur

Nynäshamn tussenstop: 18.30-19.00

Afstand: 68,1 nm, gemiddeld 4,5 kn, log 831 nm

zon 13 uur, 🌧 0 uur, 18C, var 2, 1014hp

Tijd. 14 1/2 uur, ⛵️ 6 1/2 uur, 🛥 8 uur

Bemanning: Utah,  Rudy

 

Lange oversteek

Vandaag de lange oversteek van Gotland naar Nynäshamn op het Zweedse vasteland, 67 mijl. Met een gemiddelde van vijf knopen wordt dat ruim 13 uur varen. Voor vandaag zijn de wind voorspellingen wisselend. We beginnen met een westenwind die in de loop van de dag ruimt naar het oosten. Volgens mijn weerapp Windfinder verschilt dit ook van plek tot plek. 
Het klopte allemaal. Met de westenwind hebben we een uur kunnen zeilen, maar toen werd het steeds meer tegen. We wilden niet kruisen, dan werd de dag nog langer. Dus op de motor gevaren, totdat de wind uit het oosten kwam. Daarna weer gezeild, totdat de wind afzwakte.

Na een uur of zes kwamen we een paar tegenliggers tegen die onderweg waren naar Gotland. Verder in het begin nog wat zeeschepen in de vaarroute langs het eiland. Verder een hele grote lege zee. Gelukkig niet meer de deining van vrijdag en zaterdag. 

 

Motorpech 

Toen we de motor aandeden, wilde hij niet op toeren komen.  Hij pruttelde langzaam, maar bij een hoger toerental liep hij weer terug. Motor uit, zeilen weer omhoog. Met de handleiding er bij kijken wat het probleem kan zijn en wat de oplossing. Brandstoffilter ontluchten, verstopte brandstof leiding etc. Met mijn gebrek aan technische kennis en handleiding het filter ontlucht. Maar dit leek niet te helpen. Op zeil met een hele kalme gang verder richting Nynäshamn gezeild. We wilden de motor “sparen” voor het aanmeren. 
Komend vanuit het zuiden, gingen we de eerste jachthaven in. De gastensteiger had één andere boot. Was verder ook wat desolaat. Na een toiletstop voor Utah zijn we naar de volgende jachthaven gevaren. Deze was levendiger. 
De motor werkt alleen redelijk bij een lager toerental. Bij een hoger toerental viel hij direct terug. Daar moet morgen een deskundige bij komen.

 

Scherenkust 

Toen de motorpech ontstond konden we inmiddels de kust zien opdoemen aan de horizon. Op het laatste stukje tussen de prachtige scheren. De reden waarvoor we hier heen komen. 

Scherenkust bij Nynäshamn
Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *