Byxelkrok-Visby

Vertrek  Byxelkrok: 8.00 uur

Aankomst Visby: 17.00 uur

Afstand: 47,4 nm, gemiddeld 5,0 kn, log 746 nm

zon 9 uur, 🌧 0 uur, 20C, ZW 3, 1012hp

Tijd. 9 uur, ⛵️3 3/4 uur, 🛥 5 1/4 uur

Bemanning: Utah,  Rudy

 

Hard werken

Op papier leek het geen verkeerde wind. Zuidwest 3 als je naar het noordoosten vaart. Maar dat viel tegen. Eenmaal rond de noordpunt van Öland kwam de wind van achteren en kwamen de golven van opzij. De boot rolde voortdurend heen en weer. Dat vonden de zeilen ook niet prettig. Te weinig wind om vol geblazen te worden en steeds door de golven uit balans. Een klapperende giek, een fladderende gennaker. Net als de meeste zeilers onderweg naar Gotland ging de motor er op. Het was hard werken. Het grootzeil en de gennaker tweemaal gehesen en gestreken, de fok een keer of uit- en ingerold. In de tweede helft van de middag werd de wind wat sterker en kon er nog een paar uurtjes worden gezeild met zicht op de schitterende kust van Gotland. 


Hekboeien

Bij Visby werden we verwelkomd door de havenmeester die ons geleide naar een plekje tussen drie Denen, twee Noren en een Fin. Al die boten waren 10 voet langer dan wij.

Het aanleggen gebeurt hier met een hekboei. Een boei waar je bij het invaren een lijn aan haakt, terwijl je met de punt naar de steiger/kade glijdt. Als de steiger hoog is, is het goed afstappen. Bij een lage steiger is het een hoge op- en vooral afstap. In dat geval gaan we liever met de achterkant naar de steiger. Maar het aanhaken van de meerlijn aan de boei ten behoeve van de voorkant van de boot, terwijl de soloschipper achterop stuurt, moeten we nog onder de knie krijgen. In Visby is de kade hoog. 

Schoudertechniek

Via de punt afstappen is voor een mens iets lastiger dan vanaf de zij- of achterkant van de boot. Voor Utah helemaal niet te doen. Een paar jaar geleden is zij daarbij tussen wal en schip gevallen en kopje onder gegaan. Nu springt ze op mijn schouder, klemt zich aan me vast en gezamenlijk stappen we op en af de boot. Utah kreeg al meerdere keren een compliment voor haar techniek om op mij schouder te springen 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *