Lelystad-Urk-Medemblik-Den Oever

  • Vertrek 12.30 Aankomst 24.00
  • Stevinsluis 23.40-23.50
  • Wind ZZW 4-5, Temp 14C, 1003 Ph
  • zon 2 1/2, regen 3
  • Afstand 57 nm, Gemiddeld 4,9
  • Duur 11 1/2 uur, Zeil 10 3/4 uur, motor 3/4 uur
  • Bemanning Rudy
Bijzondere luchten boven het IJsselmeer

De eerste dag van mijn tweede Single Handed Zeiltoertocht. Vier etmalen opdrachten vervullen volgens je eigen plan. De opdrachten hoor je na de start.

Je kunt de hoofdlijnen voorspellen. Diverse havens op het IJSSELMEER bezoeken, een paar op de Wadden en iets op het Markermeer doen. Plus wat onvoorspelbare zaken. De vraag is dan, ga je eerst naar het noorden of eerst naar het zuiden. Tegen Noord pleit dat het de eerste dagen nogal waait op het Wad, tegen Zuid dat dit vandaag tegen de wind is.

Voor mij en twee anderen werd het de Noord, de rest van het veld ging eerst Zuid. Misschien eigenwijs of een beetje dom, we zullen het merken. Met zijn drieën tegelijkertijd op Urk. De vriendelijke havenmeester stond op de steiger om ons stempeltje te zetten. Daarna ging de Fortissimo recht door naar Den Oever, de Serotonine rechtstreeks naar Medemblik en ik ging een vijfje varen bij Stavoren. Daarna onder een heldere sterrenhemel naar Medemblik. Kruisen op hetzelfde stuk IJsselmeer waar ik vorig jaar op maandagavond uitgeput moest kruisen en uiteindelijk onder de Kreupel het anker kon laten vallen. Het was een lange derde dag en de stuurautomaat was bezig de accu uit te putten.
Nu weer in het donker, op de eerste dag en met de Bouvaan. Aan de wind doet hij het goed, op ruime koersen minder. De lampjes op de vele windmolens in de Wieringermeer zijn een onnatuurlijk achtergronddecor. Irritant als blijkt dat een paar lichtjes van een baggerschip blijken te zijn, waar ik voor moet uitwijken.

In Medemblik hing bij een woonhuis naast de deur een tas met een stempel en een aardigheidje. Vanaf Medemblik voor de wind langs de dijk naar Den Oever. Een zeer snelle sluis meester liet me onmiddellijk de sluis in. Het wadden water lag een meter hoger dan het IJsselmeer. Eigenlijk wel een voorrecht dat men voor mijn ene bootje de snelweg een vijftal minuten afsluit.

In de Waddenhaven lagen inmiddels ook de Fortissimo en de Serotonine. Ik had mijn stootwillen en lijnen alleen aan bakboord klaar liggen. In de sluis lag ik daardoor aan de hoge wal. Dat doe ik bij harde wind liever niet, om te voorkomen dat ik dwars kom te liggen. De Stevinsluis heeft grijplijnen, dus dan is de kans minder groot. In de Waddenhaven hebben ze een langssteiger, maar die lag zo zwaar aan lager wal, dat ik bang was daar morgenochtend niet krasvrij vandaan te komen. Bij de vingersteigers achteruit de box in, door de wind – schuin van achteren – afgeremd en aan bakboordzijde tegen de steiger geduwd.

De mooie zeildag werd afgesloten met een stevige regenbui bij het afmeren

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *