Nynäshamn-Öja

  • Vertrek 10.45, aankomst 13.15
  • Afstand 11,5 nm, gemiddeld 4,3 kn
  • Duur bewogen 2½ uur, motor 2½ uur, zeil 0 uur
  • Wind Z2-3, temp 24C, 2½ uur zon,  0 uur regen
  • Havengeld: SEK 300
  • Bemanning: Willy, Rudy, Utah

Na gisteren de lange zeildag op ruim

Huisje langs één van de fjorden

water, vandaag een kort tochtje op de motor over smalle fjorden naar het eiland Öja. Dicht langs de kust en de mogelijkheid om de huisjes goed te bekijken. 

Op de motor door krap water

Öja is een klein eiland, 400 meter breed, 4,5 kilometer lang en 20 inwoners. Een belangrijk deel van de werkzame bevolking verdient zijn boterham met de veerdienst naar het

Äpskar, net ten noorden van Öja

vasteland en als loods voor schepen naar Nynäshamn. Het eiland heeft drie havens, de Noorderhaven, de Westhaven en de Oosthaven.  De noordhaven is de Gasthamn, de jachthaven voor passanten.  Dertig plekken, waarbij de boten met de punt naar de kade liggen en achter aan een hekboei liggen.  Er zijn meer dan 30 boten en iedere nieuwe boot wurmt zich tussen en naast de boten die er al liggen. De noordhaven lig 4 km van het dorp Landsort. De West- en Oosthaven liggen in het dorp.  In de westhaven twee loodsboten.  De vuurtoren is de oudste, werkende vuurtoren in Zweden. 

Vuurtoren van Öja

Öja is het meest zuidelijk punt van het Scherengebied van Stockholm. Het schijnt een pleisterplaats van trekvogels en een mekka voor vogelaars. Het eiland heeft een speciale vogelwerkgroep die de vogels telt tijdens de trek.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *