Stanley ID

Galena Pass

Vandaag verder naar de Sawtooth Mountains. Eerst langzaam omhoog door het dal van de Wood River, tien kilometer klimmen met 6% naar de Galena Pass en daarna door het dal van de Salmon River afzakken naar Stanley. De Sawtooth bergen liggen imposant aan westkant van een brede vallei.

Stanley

Tussen Rapid City en Yellowstone gebruikten we de routekaart van Adventure Cycling Association. Daar staan alle voorzieningen zoals winkels, motels en kampeerterreinen aangegeven. Nu fietsen we met Komoot en op papieren kaart. Het is dan de vraag of je iets tegenkom en wanneer. Stanley is een dorp met – volgens het bord bij de entree – 63 inwoners. Maar het is ook een toeristische hotspot op een driesprong van wegen met diverse motels, inns, een kruidenier en buitensportwinkels. Op deze vrijdag in het seizoen zijn alle accommodaties vol.

Volgens het meisjes in plaatselijke VVV moet je een jaar tevoren reserveren.

Wildkamperen

Ook alle kampeerterreinen zijn vol. Het hiker-biker systeem, altijd plekken voor fietsers en wandelaars, kennen ze hier niet. In het Sawtooth National Recreation Area zijn plekken aangegeven waar je “wild” kunt kamperen. Op zo’n plek bij Stanley Lake komen we terecht. In het bos. We kunnen onze voedseltassen Beervelde opbergen in de caravan van de buren.

Buren

Op het plekje waar we kamperen staan drie caravans. Onze buren komen uit Boise: vader, dochter en twee kleinkinderen. Oorspronkelijk komen ze uit California. Maar de kosten van leven zijn daardoor zo hoog, dat je alleen maar werkt om te eten en te wonen. Geen tijd hebt om leuke dingen te doen. Daarom naar Idaho verhuisd, waar de kosten van levensonderhoud lager zijn. Vader was opgegroeid in Paradise. Het stadje in California dat een paar jaar geleden door bosbrand van de kaart is geveegd.

Henry van Dyke

Meer blogs