Vlissingen-Yper

Regen

Veer #2 Koningin Maxima tussen Vlissingen en Breskens

Vanochtend vroeg regende het stevig. Warmshower gastheer was er blij. De jonge plantjes in de tuin konden het goed gebruiken. Volgens buienradar zou het na 8 uur minderen. Met goed geluk om 8.15 vertrokken naar het veer naar Breskens. De regen viel mee. Het veer is sinds de opening van de Westerschelde tunnel een fiets/voerveer geworden. In 20 minuten over een druilerige Westerschelde naar Breskens. Op het veer meer fietsers: racefietsers en nog een paar trekkers.

Paaltjes

Vanaf Breskens nog 10 kilometer door de duinen. Daarna van de kust af door boerenland naar Sluis. Over mooie fietspaden en soms over fietspad langs grote weg. Onderweg regelmatig paaltjes midden in het fietspad. Dat is opletten. Neef Auke is vorige week in Duitsland op zo’n ding geklapt. Voor hem was dat het einde van zijn fietstocht naar Rome.

België

Direct na Sluis begint België. Langs het fietspad geen bordje, alleen zijn de verkeersborden opeens anders. Naar Brugge over een jaagpad langs het Dammer kanaal. Een rondrit door de grote historische binnenstad van Brugge.

Passendale

Rond een uur of drie in Passendale beland. Hier hebben enorme gevechten plaatsgevonden tussen de Engelsen (Canadezen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders) en de Duitsers. Hier ligt ook de grootste Commonwealth begraafplaats: 12.000 graven, waarvan 8000 onbekend. Op een muur op de begraafplaats hangen de namen van 35.000 Engelsen en Nieuw-Zeelanders die hier in het laatste oorlogsjaar zijn gesneuveld of vermist.

Last Post

Yper was in de route opgenomen om de Last Post te kunnen bijwonen. Sinds 1928 wordt dit iedere dag geblazen ter herinnering aan de commonwealth slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Ik had er wel eens foto’s van gezien en verwachtte een trompettist en een handjevol toeschouwers. Er waren enkele honderden toeschouwers, veel scholieren. Het Belgische leger was ruim aanwezig en meerdere mensen legden kransen. Indrukwekkend.

Kamperen

Mijn Warmshowers bleek pas om 8 uur klaar met zijn werk. Zolang wilde ik niet wachten op een douche. Daarom maar gekampeerd. De eerste camping was vol, de tweede had nog plek.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1055

2 reacties

  1. Knap hoor Solo. Ik ben met een kennis naar Parijs en Barcelona gefietst. Ook ben ik een Solo Zeiler. Maar fietskamperen met 2 tentjes vind ik leuker. Moet eens rondkijken op je site met wat voor materiaal je kampeert, want ierland en schotland zijn natte regio’s.
    Ga je een volgen.

    • Dank voor je reactie. Ik had een pagina met mijn uitrusting, maar die is bij een of andere vernieuwing slag in het ongerede geraakt door. Ik zal het weer op een moeder pagina “fietsen” zetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *