Yper-Calais

In Flanders fields

Vanochtend regende het. Je kijkt dan op de buienradar hoe laat het stopt of wat minder wordt. Voorlopig niet. Balen dus dat je in de regen moet inpakken en je tent afbreken. Toen ik eenmaal op de fiets zat en me inbeeldde hoe die duizenden jongens in oktober en november 1917 hier in de regen, modder en kou zaten, besefte ik dat ik me niet moest aanstellen. Deze jongens kwamen hier niet vrijwillig en werden voortdurend belaagd door granaten. In Yper op de markt staat het oorlogsmuseum “In Flanders Fields”, genoemd naar een beroemd gedicht over de gesneuvelden. Uit dat gedicht komt ook de traditie van de poppies, klaprozen kransen en in je knoopsgat.

Frankrijk

Doordat ik over. B weggetjes reed, weer geen welkomst bord bij de grens. Ik stak een weg over en opeens hadden de straatnaambordjes een andere vorm en taal. Oorspronkelijk is dit gebied Nederlandstalig. In het Franse Steenvoorde heb ik koffie gedronken en een schroefje voor mijn brille pootje gescoord. Kostte pas de rien.

Gravel over Traffic

Gisteren heeft mijn routeplanner Komoot me over mooie weggetjes en paden geleid. Maar ook iets te veel naast lange, rechte en drukke wegen gevoerd. Tweebaans wegen met daarnaast een smal fietspad. Dat schiet wel lekker op, maar niet wat ik plezierig fietsen vind. Vandaag moest dat anders. De route plannen met de “gravel fietsen” stand en controleren of er geen hoofdwegen in zitten. Iets meer zigzaggen en 10 kilometer extra. Dat is gelukt. Het maakt ook duidelijk dat afdalen in de stromende regen over dat soort paden geen veilig plan is. Hopen dat het in Engeland en Wales droog blijft.

Weer kamperen

De hele ochtend heeft het geregend. Uitgebreid koffie gedronken en later geluncht. Vanavond zal de zon schijnen. Daarom kamperen, omdat de tent en dergelijke dan kunnen drogen. De tent plekken zouden erg nat zijn volgens de receptioniste. Ze waren veel droger dan mijn plekje van vanochtend.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1055

3 reacties

  1. Hey Rudy, goed bezig! In mijn ‘Oud-Beijerlandse’ jaren heb ik daar regelmatig gefietst met 32 onwillige HAVO-4 leerlingen als een sliert achter mij aan; op het eind mijn onvolprezen collega Gymnastiek die ze opjoeg ! Introductie-week avant la lettre! en toen ook kennis gemaakt met het Belgische bier; de “Hommel” uit Poperinge staat me nog goed bij 😉 Perfect als dorstlessertje na een lange warme fietstocht! groeten Klaas & An

  2. Ha ha, nee zulke bikkels waren we niet; we gingen met bussen 4 á 5 klassen H4(fietsen in een vrachtwagen) naar een centraal start & aankomst punt in die omgeving. Die ‘overmaat aan jongeren’ moeten wel de volgende generatie van toen zijn. Vruchtbaar die Vlaamse grond 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *