Vertrek  Mem: 10.00 uur

Sluis Söderköping: 10.30-12.45

Aankomst Söderköping: 14.45 uur

Afstand: 3,4 nm, gemiddeld 2,0 kn, log 1127 nm

Tijd. 1 uur, ⛵️ 0 uur, 🛥 1 uur

zon 1 uur, licht bewolkt,  🌧 0 uur, 24C, ZO 3, 1019hp

Bemanning: Willy, Utah, Rudy

 

9 uur

Het Götakanaal is “open” van 9-18 uur, dat wil zeggen dat de sluizen en bruggen gedurende die tijd worden bediend. Een aantal sluizen heeft in het hoogseizoen een wat langere bedieningstijd. Het betekent dat er tegen 9 uur veel bedrijvigheid is in de haven. Onze Deense buren vertrekken al om 8.30 westwaarts, de oostgangers liggen om 9 uur voor de sluis te dobberen. Wij hebben een kort tochtje op het programma staan, naar Söderköping. Ruim 3 mijl en twee sluizen. Opnieuw schitterend weer. 

Johannes 3:16

In Söderköping moeten we wachten totdat de opvarenden van een rondvaartboot het dorp hebben bezichtigd.

Want alzo lief..

We liggen naast een motorboot met de bijbelse naam JOH 316.

Johannes 3:16

Een bijzondere naam, maar kennelijk niet ongebruikelijk onder botenbezitters. Acht jaar geleden kwamen we ook al een Joh 3:16 tegen. Maar waarom? De tekst Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verdere, maar het eeuwige leven hebbe’ lijkt niet echt een tekst die bij een boot past. Misschien kan één van onze meer theologisch onderlegde lezers uitleg geven. 

 

We have a situation 

Na een half uurtje en één sluis kwamen we aan in Söderköping. Daar kwam de sluiswachter naar ons toelopen met een mededeling: We have a situation. Er was een rondvaartboot, de Diana, die een paar uur ging aanmeren in de sluis. Officieel mag dat voor maximaal 45 minuten, maar omdat er geen andere aanmeer plekken zijn voor deze boot blijft deze langer liggen. En blokkeert hij de sluis. De tijd gebruikt om boodschappen te doen en onze Sandhamn murders verder te lezen. 
De Diana voer onze kant op, omlaag in de sluis. Aan de hoge kant lagen al veel schepen te wachten, of we na het vertrek van de Diana snel de sluis in wilden varen. Söderköping is een toeristische plaats en de sluis is één van de attracties. Het nodige publiek kijkt toe langs de kant.
Na aankomst een wandeling gemaakt in het Ramunderberget natuurgebied naast het kanaal. Een berg die 70 meter boven het dorp en kanaal ligt. 

 

 

 

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

3 reacties

  1. Ik maakte een fout door een lees-suggestie te plaatsen bij een oud bericht , ik meen 2018 toen je ook door het Gota kanaal voer.

    De suggestie , lees uit de Martin Beck serie; “De vrouw in het Gota Kanaal”, geschreven door Sjowal en Wahoo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *