Harlingen-De Kreupel

Vertrek: 7.45 Aankomst: 22.00

Afstand: 63,0 mijl, gemiddelde: 4,6 kn

wind: Z5, temp 13C, luchtdruk: 1019

duur: 13 3/4 uur, zeil 13 1/4 uur, motor ½ uur

zon: 2 uur, neerslag: 1/2 uur

Bemanning: Rudy

Normaal als we in de HWSV haven in Harlingen, maak ik met Utah een wandeling door de prachtige Engelse Tuinen op de Wal van Harlingen naast de haven. Ik mis haar gezelschap wel, maar nu even niet. Blij dat ik niet meer uit hoefde.

De stuurautomaat is nu mijn maatje. Meestal de meeste betrouwbare stuurman die je aan boord kunt hebben. Naadloos stuurde ze ons gisterochtend het duister van het Scheurrak in. Niet afgeleid door een appje of verblind door een vuurtoren. Meestal betrouwbaar, maar niet altijd. Vaak is ze de draad kwijt na het overstag gaan. Én ze vreet stroom als ze hard moet werken. Aan het eind van de middag de melding: Low Battery. We mogen de motor gebruiken om stroom te draaien, maar dat is mijn eer te na. Dus op de hand sturen. Als solo zeiler ben je dan letterlijk onthand. Als je de zeilen goed getrimd hebt, stuurt de boot zich vanzelf. Soms lukt dat., maar zo goed ben ik niet. Als je dus even iets moet pakken hoop je dat de boot op koers blijft. Een paar keer ging dat mis.

Een zware en lange middag en avond na een prachtige ochtend. Laat gestart omdat je op de Boontjes tegenwind had en tot 9 uur ook tegenstroom. Suggestie gevolgd van deelnemer Martin-Paul om via het Molenrak naar Kornwerderzand te varen. Anderhalf keer langer, grotendeels bezeild, ruimte om lange slagen te maken. En lekker rustig, je bent tenslotte niet voor niets solo zeiler.

In de Tjerk Hiddesluis lagen we achter de Waddenzee, een grote boeien boot van Rijkswaterstaat. Ik had mijn voorlijn niet lekker aangelegd en was bang voor zijn schroef. Geen centje pijn. In de Lorentzsluis lag ik achter een mede single handed. Niets vermoedend liep ik naar het voordek om mijn voorlijn aan te leggen, toen hij zijn schroef stevig in het werk te zetten. Een techniek om de punt van je boot naar de kant te duwen, maar daardoor duwde hij mijn voorpunt van de kant. Bij vertrek waarschuwde hij mij, maar eigenwijs als ik ben geloofde ik hem niet en maakte alvast mijn voorlijn los en kwam ik weer dwars in de sluis in te leggen.

Selfie bij de bajus met collega schipper

In Makkum even gekwebbeld, een selfie bij de bajes gemaakt en vers brood bij de bakker gehaald. Vergeten batterijen voor mijn hoofd lamp te kopen. Daar kreeg ik later spijt van.

De middag en avond zijn wel de piéce de resistance van deze single handed tocht. Een achtje varen om het Windmolenpark en vogeleiland de Kreupel. Beginnen en eindigen in het midden, boei Sport B. Toen ik zaterdag binnen een uur een schatting moest maken van mijn zeiltijd, had ik op de duim berekend dat het ongeveer 20 mijl was, met deze wind en deels tegenwind: 6 uur. Bij een nauwkeurige berekening is het ruim 35 mijl, een flink deel tegenwind. We zullen zien wat het wordt, maar véél meer dan 6 uur. Uiteindelijk om 22 uur de Kreupel gerond. Hier voor anker.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *