De Kreupel-Enkhuizen

Vertrek: 6.30 Aankomst: 20.15

Afstand: 64,7 mijl, gemiddelde: 4,7 kn

wind: Z4-5, temp 15C, luchtdruk: 1014

duur: 13 3/4 uur, zeil 13 1/4 uur, motor ½ uur

zon: 1 uur, neerslag: 1 1/2 uur

Bemanning: Rudy

Vanochtend bij het ophalen van het anker begrepen waarom veel mensen een electrische ankerlier hebben. Wij ankeren alleen op mooie dagen met weinig wind. Maar om met een stevige windkracht 4 het anker van een boot van 3 ton binnen te trekken vergt wat kracht. Uiteindelijk gelukt en we zijn vervolgens vrolijk zeilend voor de wind terug naar boei Sport B. Al vrij snel verdwenen de lichten in de verte: mist. Niet prettig, gevaar voor ongelukken. Maar bovendien volledig desoriënterend.

Sportboei B

Op de plotter verschijnen dan bootjes die je vervolgens uit de mist ziet opdoemen. Ook doemde de befaamde boei Sport B op. Vanaf Sport B een U bocht naar Stavoren. Daar een snelle selfie gemaakt van het vrouwtje van Stavoren en door naar Lemmer. Vanuit Stavoren was het eerste stuk naar de punt van het Vrouwenzand niet bezeild. Ik had een erg ruime slag gemaakt en werd al vrij snel ingehaald door de Wetterwylp die kortere slagen had gemaakte en minder afstand. Schipper Frank hield het voor gezien. HIj vond het te slecht weer en had bovendien ook een aantal opdrachten niet uitgevoerd. Hij ging terug naar huis in Sloten.

Het vrouwtje van Stavoren tuurt naar single handed zeilers in de mist

Een lange tocht in de mist langs het Vrouwenzand. Uiteindelijk doemden de windmolens van de Noordoostpolder op. Tegelijkertijd kregen we de ene na de andere stevige windvlaag over ons heen. Ik voer onder vol zeil en liep meerdere keren uit het roer. Andere schippers in Lemmer hadden hetzelfde probleem, schipper Michel zijn fok aan barrels gekregen,

De sluiswachter had het stempel al klaar liggen. Zaterdag waren er ook al mensen bij zijn collega langsgekomen. Het zigzag plan van Stavoren, Lemmer, Enkhuizen, Lelystad was gebaseerd op een zuiderwind. Die was er in de ochtend en oorspronkelijk ook voorspeld in de middag. Maar het werd zuidwest, tegen dus. Dat werd kruisen. Kruisen is op zich niet zo erg, maar die golven waar je tegen in hakt. Die je snelheid weghalen. Die zijn veel frustrerender.

In Lemmer heb ik een dubbele rif gezet en met half opgerolde fok onderweg naar Enkhuizen. De wind was gelukkig wat rustiger. Maar wel stevig, een goede 5 Bft.

Ik was blij uiteindelijk bij het Krabbegat te komen. De wind kwam uit het gat en het werd kruisen om zeilend tussen de pierhoofden door te komen. Daarna naar de Buyshaven op mijn eigen plekkie. Slapen.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1023

3 reacties

  1. Hey Rudy, mooie verhalen & avonturen! We lezen je al een tijdje; mocht je ooit het Schildmeer(Appingedam/Delfzijl) aan doen ben je van harte welkom. vrgr Klaas & An Boersma, Siddeburen

    • Dankjewel voor de vriendelijke reactie. Blog vooral geschreven voor achterblijvers. Mijn schoonmoeder wil ze niet meer lezen na mijn beschrijving van een tocht met mijn zwager vanuit Wangerooge bij NW 5bft.
      Ik neem je uitnodiging graag aan. Ik wil in de komende maanden de Dutch Divide fietsen: 1000 KM over onverhard van de Dollard naar Zeeuws Vlaanderen. Vorige week een stukje bij Eindhoven gefietst, smaakt naar meer. Als training voor tocht dwars door Amerika van Boston naar Seattle langs de neefjes (exclusief Texas).

  2. Je bent welkom! Wangerooge ken ik alleen uit “Riddle of the sands” en de zee aldaar viel niet niet mee, meen ik. Ik zag dat je ook op Strava zit en heb ons even gelinked; mooi ‘tochtje’ die DD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *