Transamerica dag 51: Clearmont WY

Reyna

Vannacht geslapen in de tuin van Reyna, haar man en zoon in Gillette. Ze waren net terug van vakantie in Peru, Costa Rica en Nicaragua. Bij onze eerste poging de tent op te zetten, werd deze bijna weggeblazen door windvlagen, vooruitlopend op een regenbui. De familie was anderhalf jaar geleden vanuit Idaho naar Gillette verhuisd. Daar woonden ze aan de klassieke Transamerica Trail, die sinds 1976 (Bikecentennial) is uitgezet en kregen ze regelmatig Warmshower gasten. Nu, in Gillette, waren wij de eerste gasten van dit seizoen. Haar man was onderwijzer, veel van de zorgen van Nederlandse onderwijzers, had hij ook.

Kolenmijnen

Ten noorden van Gillette fietsen we langs twee kolenmijnen. Enorme gaten in de prairie met een diameter van enkele kilometers. Alhoewel je er vlak langs rijdt en de machines vanuit de diepte hoort, zie je niet wat er gebeurt. Een enkele vrachtwagen zie je omhoog rijden met een vracht stenen.

de verloren slipper

Woensdag bij het inpakken van de fietstassen miste ik een slipper. Deze was de nergens te vinden. Toen bedacht dat hij al in de fietstas zat. Dat was niet zo. Toen meldde Andy, onze gastheer uit Spearfish zich. Zij hadden een slipper gevonden in een doos onder een tafel. Versturen is duurder dan nieuwe kopen. Maar Andy reed vandaag langs dezelfde weg als wij naar zijn wilde paarden training. Twintig kilometer voor Clearmont haalden hij en Melinda ons in en is de slipper weer terecht.

Sneeuwtoppen

Vandaag kregen we voor het eerst besneeuwde bergen in zicht, de Bighorn Mountains, een bergketen die van noord naar zuid in het midden van Wyoming loopt. Overmorgen vanaf Buffalo gaan wij er over heen.

110 kilometer prairie

De afstand tussen Gillette en Clearmont is 110 kilometer. Onderweg twee cafeetjes, de Spotted Horse na 60 kilometer en Leiter na 95 kilometer. In beide gestopt voor koud drinken.
De eigenaar in Leiter wilde weten hoe wij over Amerika dachten, great, beautiful country, over hun politieke situatie too much polarization with two parties, we have 20 parties_en over guns _very strict, only on permit. Maar hoe jaag je dan? We don’t hunt. Only the king hunts. Een koning?!?Bestaat dat? Vooral strict gun control vond hij onbegrijpelijk, in zo’n land kon hij niet wonen. Hij was geboren en getogen in Leiter.

Clearmont

Vandaag wijdse prairie met her en der een ranch. De weg slingert om de verschillende bergen heen, eerst naar het noorden, daarna westelijk en tenslotte meer zuidelijk. De wind was ons gunstig gezind, meestal wind mee.
In Clearmont is een winkeltje met kampeerplaats. Onderweg ontmoeten we twee fietsers, die vertelden dat de winkelier in Clearmont zijn zaak vandaag en morgen dicht zou doen voor de feestdagen. Morgen is het de 4th of July, de nationale feestdag. De fietsers gaven ons de toegangscode voor douches en toiletten bij het kampeerterrein. Aan het begin van de avond kwam de winkelier langs om de $10 toegang voor de douches te incasseren.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *