Rendsburg-Brunsbüttel

Vertrek Rendsburg : 7.30 uur

Aankomst Brunsbüttel: 13.45 uur

Afstand: 36,2 nm, gemiddeld 5,5 kn, log 1740 nm

Tijd bewogen: 6 1/4 uur, ⛵️ 0 uur, 🛥6 1/4 uur
zon 2 uur, half bewolkt,  🌧 3/4 uur, 18C, W3,  1009hP

Bemanning: Rita, Willy, Utah, Rudy 


Storm Hans

Gisteren en eergisteren in Rendsburg gebleven. Storm Hans trok over zuid Scandinavië en het noorden van Duitsland. Op onze Facebook groep Zeil Noord veel verhalen over de heftige wind in allerlei havens waar wij de afgelopen twee maanden zijn geweest. 
Rendsburg is een oud vestingstadje in Sleeswijk-Holstein. Afwisselend onderdeel van Denemarken geweest, maar bij de Duitse eenwording in 1870 deel van Duitsland geworden. Door de aanleg van het Kielerkanaal een havenstad geworden met een paar grote scheepsbouw bedrijven. 

Opstapper

We hadden met vriendin Rita afgesproken dat zij een aantal dagen met ons mee zou varen vanaf Cuxhaven. Vanwege de storm, is zij naar Rendsburg gekomen en hier bij ons opgestapt. 

Spoorboog

Rendsburg spoorbaan

De grootste attractie in Rendsburg is de hoge spoorbrug over het Kielerkanaal. In 1895 is het kanaal in gebruik genomen en toen was er een lage spoorbrug die open werd gedraaid voor schepen. In 1913 is de 42 meter hoge spoorbrug gereed gekomen.

Zweefveer

Om van het station Rendsburg op de hoogte van de brug te komen is een 4,5 kilometer lange boog aangelegd waarop de treinen een draai van 360 graden maken.

Rendsburger Schleife

Iets wat je bij modeltreintjes tegen komt en hier in het echt. 
Onder de brug hangt een veer waar voetgangers, fietsers en auto’s op passen.

Naar Brunsbüttel

Vandaag 36 mijl  over het Kieler Kanaal naar Brunsbüttel. Hier is de westelijke ingang van het kanaal. Een lange file van zeilboten voer met ons mee naar het westen. Grotendeels Nederlanders. Het liefst zouden wij – net als enige tientallen anderen – direct zijn doorgevaren naar Cuxhaven. Dat ligt 16 mijl verder aan de Elbe. Maar het getij is ongunstig en op de Elbe is er een sterke vloed- en ebstroom. We waren bezorgd of we een plek konden krijgen in het kleine haventje van Brunsbüttel. Dat was aan het begin van de middag geen probleem. ‘s Avonds lag de haven volgepakt. 
Wij hebben heerlijke schol en pizza  gegeten bij restaurant aan de haven. 

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *