Vertrek Laboe: 9.15 uur

Aankomst Rendsburg: 14.00 uur

Sluis Holthenau: 9.45-10.35

Afstand: 22,6 nm, gemiddeld 4,9 kn, log 1703 nm

Tijd bewogen: 5 uur, ⛵️ 0 uur, 🛥 5 uur
zon 8 uur, half bewolkt,  🌧 0 uur, 18C, var 1-3,  1012hP

Bemanning: Willy, Utah, Rudy 


Noord-/Oostzeekanaal
Sluis Holthenau

Het is elke keer een verrassing hoe lang je moet wachten voordat de Sportboote in de sluis mogen. Wij hadden geluk. Er lagen al enkele tientallen sportboten te dobberen op het Kieler Fjord voor de sluis in Holthenau. We hoefden maar 10 minuten te wachten, sommige boten hadden er al meer dan een uur gelegen. Nadat er drie zeeschepen de sluis in waren gevaren, ging het licht op wit en mochten de sportboten de sluis in.  De sluis is 310 meter lang en 40 meter breed. Het is zo  groot dat de sportboten probleemloos naast de drie zeeschepen passen.

Het Kielerkanaal is eind 19e eeuw mede gegraven om de Duitse marineschepen snel van de Oostzee naar de Noordzee en vice versa te verplaatsen. Oorspronkelijk het Kaiser Wilhelmkanaal, in 1948 vernoemd tot het Noord-/Ostseekanal (NOK). Je vermijdt hiermee de omweg om Denemarken als je vanaf de Noordzee naar de Baltische Staten, de oostkust van Zweden, Finland en St. Petersburg wilt varen. 
De drie zeeschepen passeerden ons na een half uur in het kanaal, maar moesten later wachten op tegemoet komend verkeer. Op een aantal plekken is het kanaal wat smaller en kunnen grotere schepen elkaar niet passeren. Op een deel van het kanaal wordt gewerkt aan verbreding van het kanaal. Toen wij bij Rendsburg kwamen, hadden de drie zeeschepen ons nog niet weer ingehaald. 


Rendsburg 

Wij besloten vandaag niet het hele kanaal af te varen maar in Rendsburg te blijven, op ongeveer 1/3 van het kanaal. Dat hebben meer mensen gedacht, want de haven raakte overvol. Voor de komende dagen wordt een noordwester storm verwacht. Dat is de slechtst mogelijke voorspelling voor een tocht langs de Noordzeekust terug naar Nederland. Waarschijnlijk liggen we aantal dagen verwaaid in Rendsburg. De volgende haven in Brunsbüttel is een klein haventje, die waarschijnlijk geen ruimte heeft. 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1073

4 reacties

  1. Beetje jammer dat je er al voorbij bent , maar Flemhudersee een smal zijwater aan BB als je uit Kiel komt, zou ook een prima anker plek zijn. Er is daar niets. Alleen aan het begin van het water een naturistencamping. Daar heb je geen last van als je iets verder naar het Zuiden vaart.

    Sterkte met het wachten op goed weer voor de reis terug naar Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *