Vertrek  Brunsbüttel: 8.45 uur,

Rendsburg: 1500-15.45

Sluis Holthenau: 18.45-20.00

Aankomst Kiel: 20.30uur

Afstand: 54,8 nm, gemiddeld 5,4 kn, log  nm

🌞 10¼ uur, 🌧 0 uur, 24C, N3, 1017

Tijd 10¼ uur, ⛵️ 0 uur, 🛥10¼ uur

Bemanning: Utah,  Rudy

Eindelijk warm 

Vanochtend eindelijk weer wat warmer. Gewandeld en gefietst met Utah en boodschappen gedaan. Met de vloedstroom mee de Elbe op naar Brunsbüttel. Ontspannen in de zon met alleen de gennaker. Een uitmuntende timing bij de sluis, we konden direct invaren. De kleine haven ligt direct naast de sluis. Zo stil als het was in de haven van Terschelling, zo lawaaierig is het in Brunsbüttel als er midden in de nacht een zeeschip langs vaart op nog geen 50 meter. 

Vijfde sluis

Het Noord-, Oostzeekanaal verbindt de Noordzee met de Oostzee en is 95 kilometer lang. Het sluizen complex in Brunsbüttel heeft twee kleine oude sluizen en twee nieuwe grote sluizen. Men is bezig met de aanleg van een vijfde – nog grotere – sluis.

Sluizen Brunsbüttel

95 kilometer kanaal 

Na Brunsbüttel volgt het kanaal. Eind 17e eeuw is er al een eerste verbinding gelegd tussen de Noordzee en de Oostzee via de Eider. Aan het eind van de 19e eeuw, na de eenwording van Duitsland, werd ten behoeve van de marine het Kaiser Wilhelmkanaal aangelegd  In 1958 hernoemd tot Nord-Ostseekanal. Imposante hoge bruggen en veel ponten over het kanaal. Het meest bijzondere is de spoorbrug bij Rendsburg met daaronder een hangend pontje. In 2015 aangevaren en dit jaar eindelijk weer in bedrijf.

Spoorbrug Rendsburg met hangend pontje

 

Sluis Holthenau

Bij de sluis in Holthenau de gebruikelijke wachttijd. Gelukkig is hier een wachtsteiger aangelegd, zodat je niet lang ligt te dobberen. De Anna Maria uit Newport, Rhode Island, die ons rond 16 uur  in Rendsburg voorbij was gevaren, besloot niet aan te leggen. Zij heeft meer dan een uur liggen dobberen voor de sluis. Samen met twee kustvaarders konden we uiteindelijk door de sluis. 
Het haventje naast de sluis was vol, althans er was geen plek meer langs de steiger. Maar in de Kielerkanaal Fjord zijn veel havens.  Wij zijn in de Sporthafen Stickenhorn gaan liggen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

2 reacties

 1. Hi Rudy,
  Leuk blog weer!
  Ik volg het om de paar dagen
  Mooi, fris weer zo te zien
  Beter dan hier!
  Fijne dagen nog!
  Groeten ,
  Monique
  Capelle ad Ijssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *