Transamerica dag 17: Grand Blanc MI

Kloosterleven

Met broeder Danial

St.-Augustines klooster bestaat al 50 jaar. Prachtig gelegen in de bossen ten noorden van Detroit. De gemeenschap bestaat uit ongeveer 10 mensen: drie monniken, een bisschop en zijn vrouw en enkele burgerleden, permanente gasten.

De diensten en rituelen gaan in grote lijnen op dezelfde manier als ik in klooster Sion in Diepenveen heb meegemaakt. Om 5.10 de eerste dienst, de Vigils, daarna 10 minuten pauze en dan de volgende dienst, de Lauds. Vervolgens ontbijt in stilte. Om 8.15 weer een dienst de Terce en om 8.30 de Eucharistie. De monniken en de bisschop zijn de voorgangers. Verder doen alle aanwezigen de lezingen. Inclusief deze gast. De bisschop leidt de mis.

Vlag halfstok

Overal hangt hier de Amerikaanse vlag. Bij woonhuizen, scholen, gemeentehuizen, brandweerkazernes, bedrijven etc. Sommige vlaggen in top, sommige vlaggen halfstok. Waarom is me een raadsel. Ik heb het aan mijn Warmshowers gastheren gevraagd, die gaven vage antwoorden. Ik heb het opgezocht op internet. De president en de gouverneurs kunnen een besluit of advies uitvaardigen om de vlag halfstok te voeren bij rouw. Vorige week had de gouverneur van New York dat besluit genomen vanwege de schietpartij in Buffalo. Maar even zo vrolijk hingen er in de staat New York zowel vlaggen halfstok als vlaggen in top. Vandaag is Memorial Day, dodenherdenking. De regel is dat de vlag tot 12 uur halfstok hangt en daarna in top. Ik heb vanochtend diverse vlaggen in top gezien. Het lijkt er op dat iedereen gewoon doet wat hij zelf wil. Van enige afstemming lijkt geen sprake.

Megagrote vlag bij benzinestation halfstok

Korte dag, mooie wind

Na de lange route van gisteren, vandaag een korte dag. Ging in goed tempo, een beetje te veel over drukke tweebaanswegen.

Taylor, Chad en Scottie

Ik logeer vannacht bij mijn nicht Taylor, haar man Chad, Scottie Mae, collie Remi en twee poezen. Taylor’s zus Brittany heeft toen ze 16 was een jaar bij ons in Rotterdam gewoond. Ik heb Taylor en Chad voor het laatst gezien bij de trouwerij van Patrick en Melissa in 2012 in Texas. Het gezin was dit Memorial Day weekeind op bezoek geweest bij mijn neef Paul en Katie in de Upper Península van Michigan. Taylor heeft jaren in de dierenzorg gewerkt. ze is enthousiast volger van Utah op Facebook Tegenwoordig is Taylor activiteitenbegeleider in de revalidatiezorg. Betaalt veel beter en is dichter bij huis. Chad is wiskundeleraar in de plaatselijke High School.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *