Transamerica dag 66: Idaho Falls ID

Weer die wind

Vandaag het advies van de Amerikaanse fietsers opgevolgd en om zes uur, bij zonsopkomst vertrokken. Minder last van de warmte en minder last van de wind. De wind gaat meestal na de middag harder waaien. Meestal, maar niet vandaag. De voorspellingen waren meer wind vanaf negen uur en in de middag 5/6 Bft met vlagen van 8 Bft. Uit het zuidwesten en dus tegen. We wilden richting Arco fietsen naar het gehucht Howe, op ruim 100 kilometer. In het gehucht zijn volgens Google maps twee kerken, een parkje, een begraafplaats en een driesprong van wegen. Het gebied tussen Rexburg en Howe is leeg. Veel Sagebrush (alsem). In ieder geval geen beschutting tegen de wind op de weg. We hebben ook geen idee of we de tent kunnen opzetten op een beschutte plek, zodat deze de windvlagen overleeft.

Dat werd dus plan B. Langs een zuidelijker weg (en langere) weg via Idaho Falls richting Arco te gaan en in Idaho Falls te stoppen voordat het echt gaat stormen.

Voetpad met registratie

De app Komoot had voor ons een rustige route uitgezocht. Na 10 kilometer gingen we over een grindweg die na 3 kilometer eindigde bij een voetpad. Dat mocht je gebruiken, als je je registreerde op een lijst bij het begin. Het pad was een kilometer lang, tussen een natuurgebied met sagebrushes en een weiland met runderen. Gelet op de begroeiing op het pad, wordt het weinig gebruikt.

Eindelijk een eekhoorn op de foto

Idaho Falls

Idaho Falls heeft ruim 60.000 inwoners. Hiervan is bijna 60% mormoons. Ook in Idaho Falls staat een grote mormoonse tempel. Boven op de toren staat een beeld van de engel Moroni.

Bleeding mijn remmen

Op mijn fiets zitten hydraulische velgremmen. Werken soepel en krachtig, totdat er lucht in de leidingen terecht komt. Dan werken ze minder goed. Dan moeten ze ontlucht worden, in het Engels noemen ze dat bleeding the brake lines. Na 5600 kilometer merkte ik dat remkracht was afgenomen. Van de Teton pass afvliegen ging prima, maar een abrupte stop wordt iets lastiger. Je hebt wat speciaal gereedschap en speciale olie om de remleidingen te ontluchten. Dat heb ik niet en ik vind het een lastig werkje. Vandaar dat ik het liever overlaat aan een vakman. In Idaho Falls was Dave’s bike shop, een fietsenmaker die ervaring heeft met hydraulische remmen en tijd had om ze te bleeden .

Veteranen monument

In bijna alle landen waar wij zijn geweest, zijn er monumenten voor de gevallen soldaten. In Amerika hebben ze monumenten voor veteranen. Soms vermelden ze de namen van de veteranen er bij. Bij het veteranen monument in Idaho Rapids worden de gesneuvelden uit de 1e Wereldoorlog wel met naam vermeld, die uit de 2e Wereldoorlog, de Korea oorlog en Vietnamoorlog niet.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *