Norderney-Cuxhaven

Vertrek  Norderney : 14.45 uur,

Aankomst Cuxhaven: 02.45 uur

Afstand: 66,3 nm, gemiddeld 5,4,  log 239 nm

🌞½ uur geheel bewolkt, 🌧 0 uur, 13C, N3, 1021ph

HW Norderney: 14.21

Tijd 12¼ uur, ⛵️11¼uur, 🛥 1 uur

Bemanning: Utah,  Rudy

 

Keuze

De bedoeling was om dit jaar om Denemarken heen te varen. Een langere weg en een mogelijk onstuimig Skagerrak. Dat betekent vanaf Norderney en Helgoland naar het noorden varen. Voor de komende dagen verwacht men nog steeds een noordenwind. Niet handig dus. Ik had ook geen zin om een paar dagen op Helgoland op gunstige wind te wachten. Dus besloten om toch maar weer via Cuxhaven door het Noord-Oostzeekanaal te varen naar Kiel. 

In het donker over de Elbemonding

Vanaf Norderney naar de sluis van het kanaal in Brunsbüttel is 80 mijl. In de monding van de Elbe is een sterke eb- of vloedstroom. Het is verstandig om te zorgen dat je die mee probeert te pakken. Of vroeg in de ochtend of in de middag vertrekken.  Het werd in de middag. Ook bij Norderney in het zeegat kruisen tegen de noordenwind. Eenmaal op zee bij. De uiterton van het Dovetief in een rechte lijn naar de Elbemonding. Boven de Duitse Waddeneilanden Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge en ten zuiden van de scheepvaartroute. Pas bij de monding van de Jade werd het wat drukker met scheepvaart en voeren wetstenen de zeekastelen in het ankergebied. Bij de Elbe was het inmiddels donker. Turend naar de verlichte boeien de laatste 20 mijl naar Cuxhaven gevaren. Daar vonden we het mooi geweest. Utah op de rivier ook geïnteresseerd in de passerende schepen.

 

eerst een plas

We zijn een paar jaar geleden ook na een lange tocht midden in de nacht aangekomen in Cuxhaven. Toen wilde Utah eerst spelen en daarna een plas. Nu lag de prioriteit bij een plas. 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *