Vertrek  Borkum : 12.00 uur,

Aankomst Norderney: 16.30 uur

Afstand: 21,0 nm, gemiddeld 4,5,  log 173 nm

🌞 4½ uur,  🌧 0 uur, 13C, N3

HW Borkum : 13.21

Tijd4½ uur, ⛵️1 uur, 🛥 3½ uur

Bemanning: Utah,  Rudy


Dilemmas

Bij elk plan dilemma’s. Eigenlijk wilde ik vanaf Borkum naar één van de oostelijke eilanden varen: Langeoog, Spiekeroog of Wangerooge. Maar bij elk van die havens kan ik pas rond 22 uur over de drempel in het zeegat. Op zich geen probleem, maar daarna kom ik in het donker aan bij de haven. Heldere beschrijvingen van de haven invaart op de website van de Duitse wattsegler, maar wat complexer om het in het donker te doen. Port Henry had vannacht geen havenlichten en stond vol met palen.  
Bovendien was het mogelijk om vandaag (springtij) over het Borkummer wad onder Juist langs naar Norderney te varen.  Dat hebben we gedaan. Grotendeels met de motor, omdat de geulen regelmatig richting de wind draaiden en de boot wat minder wendbaar onder zeil is bij een plotselinge vastloper. Dat laatste was een onterechte vrees. De enige keer dat we minder dan 2 meter diepte hadden, zat ik ruim naast de geul. 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1073

4 reacties

  1. Hey Rudy, hetzelfde dilemma; maar dan literair verpakt in het boek ‘riddle of the sands’ van Erskine Childers uit 1903 😉 je kent het misschien. Ook nog als serie op tv in de jaren ’70 !
    groeten Klaas & An

  2. ps.
    hoort bij eerder bericht 🙂
    Nog een lees-tip voor als je ‘s avonds alleen met Utah in de kajuit zit; “Het lege land 1800-1850” van Auke van der Woud. Prachtig en vooral ‘beeldend’ geschreven over een vergeten tijd waarin het veel over jouw interesse, ‘vervoer’ gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *