Transamerica fietsen dag 40: Pierre SD

NCIS

Zo kom je nooit in Oregon zei een man tegen me toen ik het restaurant in Miller binnenstapte. Het klopte, het enige restaurant waar ik kon ontbijten lag een halve mijl naar het oosten. Ik wil naar het westen. De man had me de dag tevoren bij een winkel gevraagd waar ik heen fietste. Dat vertelde ik en hij beweerde dat hij dat nooit zou kunnen. Dat leek me overdreven, omdat hij marinier was geweest. Door naar NCIS te kijken weet ik dat mariniers alles kunnen. Misschien niet op zijn 88’ste, maar wel toen hij als jongeman uit Korea terugkwam.

Nieuwsgierige koeien
Een van de overslag stations voor granen (en in het voorjaar kunstmest en bestrijdingsmiddelen)

In slaap vallen

red-winged blackbird

Vandaag weer een vrij rechte route naar Pierre. Eerst nog over een grindweg, maar nadat dit een karrenpad werd, ben ik toch maar op de hoofdweg gereden. Op de grindweg word ik begeleid door vogels. niet alleen door de red-winged blackbird, maar ook door andere soorten vogels. De blackbird kom ik de hele tocht tegen, een zwarte vogel met opallende oranje plekk op zijn vleugels.

De hoofdweg is saai, het landschap met eindeloze akkers met gras, tarwe, mais of sojabonen is ook saai, er zijn geen boerderijen langs de weg, om de 30 km een dorpje (met watertoren en graansilo’s). Het was een beetje slaapverwekkend, zodat ik wakker schrok toen ik de greppel in dreigde te rijden.

Gunstige wind

Na de lunch was de wind wat gedraaid. Niet meer tegen. Dat was een verademing na twee dagen tegenwind. Het schoot ook lekker op. De weg ging ook wat bochten krijgen en er kwam een echte heuvel.

Een juweel

Missouri River

Vrij kort voor Pierre (ze zeggen pier) veranderde het landschap spectaculair. Ik kreeg uitzicht op de kloof van de MIssouri River. Volgens Randy, mijn Warmshower host, is de rivier een sieraad in het landschap. Hij woont met zijn vrouw Mary op de oever van de rivier. Ze zijn actieve sporters. Hij werkt als pro deo strafrechtadvocaat voor indianen. Indianen vallen niet onder gewone staatsrechtbanken. Ze hebben hun eigen rechtbanken, maar voor misdrijven met een straf boven 1 jaar, vallen zij onder Federale rechtbanken.

Randy vertelt dat veel boeren meerdere bedrijven bezitten en zelf inde grote plaatsen wonen. Het zijn hun werknemers die op de boerderij wonen.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *