Transamerica dag 39: Miller SD

Wat een wind!

Het was al voorspeld, vandaag een westenwind. Gisteren kwam daarbij dat het in de middag stevig zou waaien. Het is allemaal uitgekomen. Vanochtend was er nog redelijk te fietsen, na het middaguur werd het beuken tegen de wind. De route was weer simpel: 70 kilometer naar het westen, 10 kilometer naar het zuiden en daarna weer 30 kilometer naar het westen. State highway 28 voor de eerste 70 kilometer. Eerst breed, later een smallere weg, in beide gevallen met weinig verkeer. Vooral vrachtwagens voor graanvervoer.

Hitchcock

Na 60 kilometer kwam ik in Hitchcock, population 112. “Dan tellen ze de honden en katten mee”, volgens een dame op straat. Het dorp heeft volgens een bord 3 afslagen van de Highway. Alle straten zijn onverhard. In 2008 hebben ze hun 125 jarig bestaan gevierd, op een van de gebouwen was een muurschildering van het feest. Het zag er armoedig uit, kleine huizen, trailers. Er was een restaurant, gevoerd door moeder en dochter. Dat was ook de enige winkel die (nog) open was.

Dertig kilometer verderop langs de US 281 en een spoorlijn ligt het dorpje Bonilla. Dit zag er helemaal treurig uit. Ze hadden een main street en een kerkje, maar verder kleine huisjes, deels verlaten.

Deze boer heeft het niet gered

BNSF

Veel spoorlijnen zijn opgeheven. Het valt op dat er ook nog veel in bedrijf zijn. Bijna altijd als goederenlijn. Ik fietste een stukje langs de spoorlijn naast de US281. Bij de driesprong van Highway 28 en de US281 een groot overslag station. De spoorlijn is van de BNSF, de fusie van de Burlington & Northern en de Santa Fe spoorwegmaatschappijen. In de tijd dat ik er langs fietste kwamen er twee treinen langs over deze enkelbaans spoorlijn, een zuidwaarts, later een noordwaarts.

BNSF Trein

Vee

Opvallend veel vee in het gebied, runderen en melkkoeien. De weides zijn aanzienlijk groter dan wat we in Nederland gewend zijn. Het lijkt me dat deze runderen een ”beter” leven dan de mestkalveren in de Nederlandse bio industrie. De koeien zijn wel nieuwsgierig. Ze volgen me nadrukkelijk. Alleen een enkel kalfje rent verschrikt weg.

Ook de koeien zoeken verkoeling

Verkiezingsborden

Sinds Minnesota zie ik veel minder verkiezingsborden in tuinen. In Zuid Dakota moet een nieuwe gouverneur worden gekozen en af en toe zie je een bord voor een van de kandidaten. Ook vlaggen en spandoeken voor Trump zie je hier sporadisch. Terwijl Zuid Dakota een onvervalste republikeinse staat is.

Meer blogs