Urk – Harlingen

  • Vertrek 7.45
  • Aankomst 17.45
  • Stevinsluis 14.30-1530
  • Tjerk Hiddesluis 17.10-17.35
  • Wind NNO 4-5, Temp 19C, 1012 Ph
  • zon 1/2 uur, Regen 2 1/2 uur
  • Afstand 42,4 nmGemiddeld 4,5
  • Duur 9 1/2 uur, Zeil 7 1/2 uur, Motor 2 uur
  • Bemanning Utah, Rudy

Wind sterker dan verwacht

Een tochtje naar Friesland, op weg naar de Wadden. De voorspellingen gaven een zwak windje uit het noorden tot noordoosten. Ik was een beetje bezorgd of ik met die wind zeilend Harlingen zou bereiken. Ik had de schoot voor de genaker (lichte wind zeil, ruime winden) klaargemaakt. Besloot vanwege de windrichting nog even te wachten met het hijsen, toen de wind steeds meer aantrok. Uiteindelijk windkracht 4 en soms 5. Tot aan het Vrouwenzand bij Stavoren een mooie aan de windes koers, vanaf dat punt net niet bezeild naar Kornwerderzand. Een lange slag NNW naar het windmolenpark, daarna kort ONO naar de Friese kust, en daarna weer NNW naar Kornwerderzand.

Regenbuien

Onderweg regelmatig een regenbui. Na een paar buien droge kleren aangetrokken en mijn regenbroek aangedaan. Natte kleren en een stevige wind is ook bij deze temperatuur onaangenaam.

Stevinsluis

Het was druk bij de sluis met verkeer vanaf het Wad naar het IJsselmeer. Naar de Waddenzee was het rustig. Ik lag met alleen de Jan van Gent van de Zeezeilers van Marken, een cursusboot, in de sluis. Na de sluis konden we direct door de brug.

Motor

De laatste 8 mijl van Kornwerderzand naar Harlingen had ik stroom en wind tegen. Kruisen tegen de stroom in, is meestal niet zo nuttig. Dus op de motor verder gegaan. De Jan van Gent deed dat wel, goed lesmateriaal voor een cursus zeilen op het Wad. Die boot heb ik niet meer terug gezien.

Tjerk Hiddesluis

Bij aankomst in Harlingen nog een heerlijke stortbui. De sluiswachters van de Tjerk Hiddesluis zijn meestal vlot en vriendelijk. Vandaag niet. De sluis staat de andere kant op, je moet wachten tot er meer boten zijn. Vervolgens ging de grote kolk open aan de Waddenkant en de brug omhoog voor uitvarende beroepsvaart. Maar ik mocht daar niet in, ik moest in de stromende regen wachten tot er meer plezierboten waren. Toen die er na een kwartier nog niet waren, heeft de sluiswachter de kleine kolk en brug voor mij alleen open gedaan.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1073

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *