Allihies-Black Valley

Mijn Garmin Edge had er 28 kilometer geen zin in

Droomhuis op het platteland 4

Toen ik gisteren bij de lodge aankwam, was er een man aan het klussen. Hij bleek niet de eigenaar te zijn, maar een timmerman. Hij was een Brit, die was geboren en getogen in Londen. Vier jaar geleden is hij verhuisd naar Ierland. Zijn moeder kwam hier vandaan. En, er was hier meer dan genoeg werk.
De eigenaresse van de Lodge kwam uit Zuid Korea en was naar Australië verhuisd. Daar een leuke Ier ontmoet en met hem runde ze nu de lodge.

Coppermines Lodge in Allihies

Kustweg

straatje in Eyeries

Het grootste deel van de route ging langs de noordkant van het Beara Peninsula. Daarbij bleef ik redelijk laag, hooguit 30-40 meter boven zeeniveau. Maar voordat ik daar kwam moest ik nog over een bergrug heen. Kronkelend met pittige klimmen tot 15% omhoog. Tot 150 meter, daarna weer omlaag.

Black Valley

Uitzicht vanaf Moll’s Gap

Vanaf Kenmare, na 64 kilometer, moest er serieus geklommen worden naar Moll’s Gap op 250 meter hoogte. Kenmare ligt op zeeniveau. Het is een hele rustige klim, met steeds mooiere uitzichten en ruiger landschap. De weg is wel onderdeel van de Ring of Kerry. Dat is een toeristisch hoogtepunt. Het was dus geen rustige weg. Na de afslag was het een eenbaansweg. Rustig en zo smal dat een auto en fietser niet kunnen passeren. Er reden ook maar een paar auto’s. De Black Valley is met de auto alleen langs dit weggetje te bereiken. Je kunt ook met een boot vanaf Killarney en voetgangers, fietsers ook door de Gap of Dunloe.
In 1977 heb ik deze tocht ook gemaakt. De Black Valley is me altijd bijgebleven als een van de meest idyllische plekjes waar ik ooit ben geweest. Nu ik mijn blog van toen lees, maakte ik me vooral druk over de slaapplek in de Hostel. Ik slaap vannacht weer in die hostel. Nu op een bed.

Achter de volgende heuvelrug ligt de Black Valley

Tante Elly

Mijn lieve Tante Elly is vrijdag overleden en werd vanmiddag begraven. Tussen de middag op een rustig plekje langs de weg heb ik via een livestream de begrafenis dienst meegemaakt. Onze lieve Heer begon aan het begin van de dienst even te huilen, maar dat hield gelukkig snel weer op. Het bleef de hele dag zo goed als droog, maar wel zwaar bewolkt..

Beara Peninsula en de bergen van Kerry op de achtergrond

Recycling

Als ik op een camping of in een hostel afval weg wil gooien, moet ik eerst goed nadenken wat ik in mijn hand heb en in welke afvalbak ik het moet stoppen. De Ieren lijken veel verder te gaan dan onze groen en restafval. In dit hostel zijn ook vijf verschillende afvalbakken. Daarnaast is er statiegeld op kleine flesjes frisdrank.

Recycling
Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *