Corvallis OR

Stil en donker

De Creekside campground in Sisters lag niet alleen naast de beek, maar ook naast de invalswegen vanuit het oosten en zuidoosten. Naast het hiker/biker veld kwamen de wegen samen. Koplampen over het veld en vrachtwagens die optrekken of afremmen. Het was daarom vanmiddag een verademing om op de River Bend Campground te staan. De weg minstens 500 meter verderop en niet zo druk, geen generatoren (de RV’s kregen stroom uit het stopcontact) en geen airco’s (het was koel). Het was er heerlijk stil en donker.

Oogsten

Eenmaal uit de Cascades en in de vallei van de Willamette, doemen de heuvels van het kustgebergte op. In de vallei wordt vooral akkerbouw gepleegd. De graanoogst is in volle gang. Op verschillende akkers zijn combines bezig en ligt het stro op het land.

Oregon State University

Corvallis is de vestigingsplaats van Oregon State University. Er studeren 25.000 studenten. Belangrijke studierichtingen zijn landbouw en biologische wetenschappen. Een immense grote campus tegen de binnenstad aan. Achterneef Augie gaat hier in september voedningswetenschappen studeren. 

Sam en Beth

Ik logeer vanavond bij Sam en Beth. Zij hebben beiden gewerkt aan de universiteit en beiden gepensioneerd. Sam is een enthousiaste fietser die dwars door Amerika heeft gefietst en tochten in Zuid Amerika en Vietnam. Beth is een gedreven quilt maker.
Beth is geboren Rietveld. Haar voorouders zijn rond 1900 vanuit Gorkum naar Amerika geëmigreerd. Beth is opgegroeid in South Holland, ten zuiden van Chicago. Dit is de Hollandse (gereformeerde) enclave waar mijn vrienden Bruce en Linda wonen. Sam zijn joodse voorouders zijn rond 1920 vanuit Polen en de Oekraine als tieners naar Amerika geëmigreerd. AMA’s die in Amerika geld moesten verdienen voor de rest van het gezin. Joden hadden in de randgebieden van het Russische Rijk veel vrijheden. Na de revolutie werd dat minder.

Voor vanavond hebben ze zes vrienden uitgenodigd, waarbij de mannen ook fietsen. Gezellig heerlijk kip van de grill gegeten. Ervaringen uitgewisseld en advies ingewonnen voor het vervolg van de route. Een van de vrienden is Enrique. Hij heeft 40 jaar een fietsenzaak in Corvallis gehad. Zijn vader was fietsenmaker in Granada, Spanje.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *