Enkhuizen-Ameland

Vertrek: 4.30 Aankomst: 1.45

Kornwerderzand: 10.15-10.45

Vlieland: 16.15-17.15

Afstand: 84,5 mijl, gemiddelde: 3,9 kn

wind: O 2-3/ZW3, temp 19C, luchtdruk: 1010

duur: 20¼ uur, zeil 19¾ uur, motor ¾ uur

zon: 13 uur, neerslag: 0 uur

Bemanning: Utah, Rudy

De waddenoefendag van de Toerzeilers, die voor zaterdag gepland stond, is geannuleerd. Mogelijkheden voor andere plannen.

We waren dit jaar nog niet met de boot op Ameland.

Rudy heeft zich opgegeven voor de “Singlehanded Zeiltocht” in oktober. In maximaal 4 etmalen diverse opdrachten op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. vervullen, waarmee uiteindelijk ongeveer 200 mijl te zeilen. Motoren alleen in de havens en sluizen, verder alles op zeil. Dus veel lange dagafstanden, niet motoren en ook in het donker varen.

Het plan is om vandaag binnen één etmaal vanuit Enkhuizen naar Ameland te varen. Dat is gebeurd. In het donker Enkhuizen verlaten. Een mooie heldere hemel met veel sterren. Op het IJsselmeer vallen onmiddelijk de rode lampjes van het windpark Friesland bij de Afsluitdijk.

Sluis Kornwerderzand

Na de dageraad de fok gewisseld met Spinnaker, omdat het een vrij zwakke wind was. Snelle passage van de sluis en brug bij Kornwerderzand. Over het Wad door het Zuidoostrak en het Inschot naar Vlieland. Met een voor de windsekoers en zwakke wind, schoot het niet erg snel op. Gelukkig hadden we wel stroom mee. Bij Vlieland hebben we gesmokkeld en een half uur de motor gebruikt om op tijd aan te komen. Anders hadden we moeten kruisen tegen de stroom in. Een uur later dan gepland op Vlieland aangekomen. Met Utah een wandeling door de duinen en over het strand gemaakt.

Na een uur weer vertrokken vanaf Vlieland. Vooral het eerste deel ging redelijk vlot aan de wind en stroom mee. Na het ronden van de gronden van het Stortemelk weer een ruime en soms voorde windse koers. Niettemin nog redelijk volgens de planning aangekomen bij het Westgat en het Molengat, de geulen naar Ameland. Verrassend dat de meeste boeien onverlicht zijn. Geen maan en een vuurtoren die je in het gezicht schijnt, zijn ze nauwelijks te zien. Dat betekent dat we vooral op de instrumenten varen. Maar de tocht door het Molengat ging stapvoets voor de wind, zachte wind. Rustgevend, maar niet snel. Uiteindelijk pas tegen 2 uur in Nes. De haven is heringericht, dus even zoeken waar we kunnen liggen. Uiteindelijk nog een plekje langs de steiger gevonden. Anders hadden we om 2 uur ‘s nachts dubbel moeten liggen en met de hond over de boot van de buren stappen.

We boffen. De mooiste triathlon van Nederland vindt morgen plaats op Ameland, 600 deelnemers. Het zwemmen begint bij de jachthaven. Een en al hekken rondom de haven, veel moutainbikers op het eiland.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *