Dutch Divide: Oude Pekela-Nieuw Statenzijl-Siddeburen-Groningen

Vertrek: 9.15 Aankomst: 16.30

Afstand: 92,45 km, gemiddelde: 18 km

wind: Z3, temp 2C, luchtdruk 1005

duur: 5 1/4 uur

zon: 5 1/4 uur, neerslag: 0 uur

Klim 108m

Zonnige dag 🌞

Eindelijk een zonnige dag. Maar de zon komt vanochtend pas vlak voor 9 uur op. Een uitgebreid ontbijt in de Bed en Breakfast. Vanochtend vroeg een beetje sneeuw gevallen. Bij de bruggetjes ligt er nog een beetje en is het dus oppassen.

Verrassend veel single track

De route naar Nieuw Statenzijl heeft verrassende veel stukken vrijliggend fietspad. Alleen het stuk door Bellingwolde ging langs de weg. Een weg waarlangs verscheidene pronk boerderijen stonden. Het ommetje in Bellingwolde heb ik links laten liggen. De route van Bad Nieuweschans naar Nieuw Statenzijl ging ook over een mooi fietspad op de dijk. In Nieuw Statenzijl het eind van de Dutch Divide bereikt. De grensplaal was even zoeken. Het was meer een steen in het grasveld naast een hek.

Grenspaal

Fietsen door de Graanrepubliek

Vanaf Nieuw Statenzijl langs de dijk van de Dollard. Een paar kilometer aan de buitenkant van de dijk gefietst. Daarna aan de binnenkant van de dijk. Een mooi uitzicht over de erg lege Carel Coenraadpolder. Ik fiets hier in de Graanrepubliek van Frank Westerman. Vervolgens door Woldendorp naar Siddeburen via Wagenborgen. In Wagenborgen over het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting Groot Bronswijk. Bijna alle gebouwen zijn gesloopt. Alleen de directeurswoning staat er nog.

Siddeburen en Groningen

In Siddeburen gezellig geluncht bij Klaas en An. Vanaf Siddeburen over paadjes langs de zuidoever van het Schildmeer naar het Slochterdiep. Een lang stuk langs het Slochterdiep naaar het Damsterdiep. Vervolgens naar Groningen en op de koffie bij Harm en Rita.

De Dollard
Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1073

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *