Dutch Divide: Nispen-Retranchement-Breskens

Vertrek: 8.45 Aankomst: 18.30

Afstand: 166,2 km, gemiddelde: 19,9 km

wind: O3, temp 7C

duur: 8 1/4 uur

zon: 9 uur, neerslag: 0 uur

Klim xx m

Kilometers vreten

Vandaag de laatste etappe fietsen van de Dutch Divide, ongeveer 150 kilometer. Met een gunstige wind en zonnig weer moet dat lukken. Nog een klein stukje Brabant fietsen en dan door Zuid Beveland en Walcheren naar Vlissingen, met de pont over en dan de laatste 25 km rijden naar de grenspaal bij Retranchement. Op tijd aan een heerlijk en overdadig ontbijt. De heer des huizes was vrijwilliger op de buurtbus en was al voor 7 uur vertrokken.

West Brabant

Na het ontbijt op stap gegaan. Het eerste stukje van de route ging vlak langs en soms op de grens met België. Over de laatste Nederlandse spoorwegovergang in de “oude” lijn van Roosendaal naar Antwerpen. Langs de startbaan van vliegbasis Woensdrecht en daarna door Ossendrecht. Bossen en zandgrond tot we bij de Brabantse wal kwamen. Daarna open land, klei en water. Zicht op de industrie van de Antwerpse haven en de kerncentrale in Doel.

Westerschelde

Wijde Westerschelde

Bij de brug over het Schelde-Rijnkanaal begint Zeeland. Over een buitendijks fietspad een flink stuk langs de Westerschelde. Na de bossen en heidevelden nu wijde watervlakten, zeeschepen en binnenvaart. Bij ‘s Gravenpolder meer door de binnenlanden van Walcheren. Voor een deel over de MTBroute Heinkenszand door landschapspark Borsele. De bloemendijken hebben in dit seizoen nog weinig bloemen. Het industriële landschap rond de Sloehaven is dan een afknapper. Via de auto terminal van Damen weer langs de Westerschelde. Op tijd in Vlissingen om wat te eten in afwachting van het veer, dat eens per uur naar Breskens vaart.

de laatste grenspaal

Zeeuws Vlaanderen

Vanaf Breskens door akkerbouw land naar het vestingstadje Sluis. Van daaruit langs de grens via Retranchement naar de “laatste” grenspaal van Nederland. Op een duintop in het natuurgebied de Zwin. Vanaf dat punt over het fietspad door de duinen tegen de wind in terug naar Breskens. Naast me het water van de Westerschelde waar we de afgelopen zomer hebben gezeild. De verwarmde wachtruimte werd gewaardeerd. Met de pont van 19.15 weer overgestoken naar Vlissingen.

Voltooid

Hiermee is de Dutch Divide voltooid. 1.000 kilometer, 60% onverhard, 20% single track. Begonnen met klein stukje bij Bergeijk, daarna halve etappe van Amersfoort naar Garderen. In drie dagen van Deventer naar Nieuw Statenzijl. Daarna steeds dag etappes. In het begin veel natte modder paden, na de februaristorm veel boom versperringen. Een mooie route, vooral door Brabant, Limburg en Drenthe. Voor herhaling vatbaar. Goede training voor de Transamerica tocht van deze zomer.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1050

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *