Transamerica dag 6: Harriman State Park NY

Holland Amerika Lijn

In de vroege ochtend regende het flink en het zou rond half 10 ophouden. Om 9 uur, bij vertrek, miezerde het nog een beetje. Een paar kilometer ten noorden van Jersey City ligt Hoboken en het treinstation van Hoboken. Bij onze emigratie in 1967 hebben we een lange dag wachtend doorgebracht op de trein naar Chicago in dat station. De vertrekhal en wachtruimte zien er nog net zo uit als 50 jaar geleden. Hoboken is ook de plek waar tot begin jaren 60 van de vorige eeuw de schepen van de Holland Amerika lijn aanmeerden. Toen we in 1967 aankwamen met de Statendam was aankomst plek verplaatst naar East River, aan de oostkant van Manhattan.

Pier in Hoboken van de HAL
Pier in Hoboken van de HAL

Bebouwde oevers

Op de eerste 20 kilometer van de Hudson vanaf de zuidpunt van Manhattan zijn beide oevers behoorlijk bebouwd. Aan alle beide kant ligt er een vrijliggende fietspad. Bijna overal op de oever met mooi uitzicht op Manhattan, met de toppen in de wolken.

De toppen  van Manhattan in de wolken
De toppen van Manhattan in de wolken

Rust

Voorbij de George Washington Bridge houdt de stads bebouwing op en heeft de Hudson hoge oevers. Ik had verwacht dat ik vanaf de weg uitzicht over de rivier. Dat viel tegen, er waren veel bomen en er lag nog een snelweg tussen mij en de Hudson. Pas na 20 kilometer fietste ik langs de Hudson over rustige wegen door de redelijk authentieke plaatsjes Nyack en Haverstraw. Tussen de beide plaatsen een mooi pad onder aan de rotsen en ongeveer 50 meter boven de oever. In Nyack warm geluncht. Ik realiseerde me te laat achter dat ik vanochtend in Jersey City of Hoboken een gastankje had moeten kopen voor mijn kooktoestel. In de winkels en dorpen waar ik nu doorheen reed, was het type dat ik nodig had, niet te krijgen. Had hem beter in Seabrook kunnen kopen, daar heb ik hem in mijn handen gehad. In Haverstraw bleken veel latino’s te wonen. Opeens borden tweetalig en Spaanstalige winkels.

Rustige oever van de Hudson

Kamperen

Vanaf Haverstraw ga ik westwaarts naar Harriman State Park. Tien kilometer en bijna 300 meter omhoog. Een prachtige en rustige kampeerplek. Ik ben het enige tentje op dit deel van het terrein, de volgende tentjes staan op een paar honderd meter. Wel heb ik een buurman gekregen die in zijn auto slaapt. Om zijn luchtbed op te blazen, moest hij zijn auto een half uur stationair laten draaien. Ik had nog nooit van die techniek gehoord, ik hoorde wel de motor.

Beren

In het gebied wonen ook beren. Dit soort beren in beginsel niet gevaarlijk, maar men wil liever niet dat je eten onbeheerd buiten laat. Voor de enkeling die zonder auto komt, zijn er bearproof kastjes waar je je etenswaar kunt achterlaten. Anders ophangen tussen twee bomen, op 3 meter hoogte en 3 meter afstand van de stam. Ik heb touw bij me voor dat doel.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *