Transamerica dag 5: Smithtown NY – Jersey City NJ

Door de grote huizen en ruime kavels zijn Amerikaanse steden wijd verspreid. Ik had verwacht daarom alleen maar door vervelend stadsgebied te rijden. Niets was minder waar. Mijn Warmshowers host Hal heeft de eerste 30 km met mij meegereden en vervolgens leidde reisplan app Komoot mij over redelijk rustige straten door woonbuurten en parken naar Manhattan. De fietstocht over 6 kilometer bike lane van Queens Boulevard is een belevenis op zichzelf: Aan weerszijden het lawaai van auto’s, elke paar honderd meter een stoplicht, het geraas van landende vliegtuigen op LaGuardia met voor mij de skyline van Manhattan.

Manhattan

Het veerpont ter hoogte 38th Street was meest directe verbinding vanuit Long Island naar de werklocatie van neef Patrick. Daarmee liet ik de indrukwekkende bruggen over de East River links liggen. Wachtend op de pont heb ik voorzichtig weer wat gegeten met uitzicht op de gebouwen van de VN aan de overkant van de rivier. Na de overtocht is het fietsen over de bikelanes en eenrichtingsverkeer Avenues en Streets spectaculair. De bikelanes liggen aan de linkerkant van de straat. Op elk kruispunt een stoplicht met zoveel voetgangers en ander verkeer dat je het wel uit je hoofd haalt om door een rood licht te fietsen.
Veerboot met VN gebouwen op de achtergrond

Liberty Park

Ik had met Patrick afgesproken bij zijn kantoor. Dat ging even mis omdat ik niet doorhad dat de huisnummering vanaf 5th avenue weer vanaf 0 oploopt naar het westen. Met Patrick samen langs de Hudson gefietst en overgestoken met het veer over de Hudson naar Jersey City. Het Liberty Park ligt, vanaf Manhattan gezien, achter het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Vanuit het park heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan.

Patrick, Melissa en Cecelia

Ik heb Patrick en Melissa voor het laatst gezien op hun trouwerij in 2012 in Austin, Texas. Cecilia is in 2013 geboren. Zij wonen in een mooi klassiek brownstone huis van rond 1900 in een rustige straat in Jersey City. Patrick werkt voor Samsung en werkt deze week voor het eerst in 26 maanden op kantoor. Melissa werkt vanuit huis voor de MUFG. Zij zijn fervente zeilers. We hebben gezellig familie- en zeilverhalen uitgewisseld. Cecelia heeft piano voor ons gespee na een voortreffelijke maaltijd. Mijn maagproblemen lijken over.

Neef Patrick, achternicht Cecelia en Rudy

Zuidpunt en 6 staten

In Liberty Park ben ik op het meest zuidelijk punt van de fietstocht aangekomen Vanaf nu fiets ik noordwestelijk, morgen langs de Hudson River naar het noorden. Ook heb ik in de afgelopen 5 dagen 6 staten bezocht: New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York en New Jersey. Dat lukt me in de Verenigde Staten van Europa niet.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *