Hastings-Alfriston

Slag bij Hastings

In 1066 vond de slag bij Hastings plaats. Hierbij versloeg Willem van Normandië de Engelsen. Een belangrijk punt in de geschiedenis van Engeland. Helaas lag het slagveld niet in Hastings, maar 14 kilometer verderop bij het plaatsje met de toepasselijke naam Battle. Evenzoveel kilometers omrijden.

Van het slagveld was natuurlijk evenmin wat te zien als de 850 jaar nieuwere slagvelden van de 1e Wereldoorlog. Er liepen nu schapen en het zag er vredig uit. Maar Willem heeft na de slag ter plaatse een abdij gesticht. Het altaar in de kerk zou precies op de plaats liggen waar de Engelse koning Arthur in de slag is gesneuveld. De abdij was in de 12e en 13e eeuw zeer rijk. Na de confiscatie van alle klooster door Hendrik VIII zijn de gebouwen in verval geraakt. Maar veel resten staan er nog.

14 kilometer omrijden

14 kilometer omrijden voor een belangrijke attractie is geen probleem. Maar wat voor kilometers! Hastings ligt tegen de heuvels, dus het was klimmen en dalen naar Battle en terug. Komoot stond bij de planning in de gravelfietsen stand. Bij het pad op de foto dacht ik dat de dwars over het pad liggende bomen er bewust waren neergelegd. Volgens de buurman ging het pad de goede kant op en kon je er over heen. Behalve de dwars over liggende takken was het ook af en toe een modderpoel. Op de terugweg naar de kust nog een modderpad.

South Downs Way

Het plan is op de South Downs Way vanaf Eastbourne verder te fietsen. Met de ervaringen van vanochtend vroeg ik me af of dat wel een verstandig plan was. De South Downs Way gaat veel op en neer met steile klimmetjes. Vooral voor die afdalingen ben ik een beetje benauwd. Bij het begin van het pad aan de westkant was het ook erg druk met wandelaars. Het is weekend. Ook dat leek me niet handig. Dus voor de rest min of meer parallel aan het pad over asfalt gefietst. Met veel klimmen en dalen. Ook een stukje over een drukke tweebaansweg zonder fietsstrook. Niet fijn!

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *