Transamerica dag 45: Hill City SD

Black Hills

We moesten vanochtend direct klimmen. De prairie achter ons gelaten. Willy had profijt van haar trainingsarbeid, bijna alle heuvels wist ze probleemloos op te rijden. Alleen de drie kilometer 10% stijgend naar Mount Rushmore kostte haar meer moeite. Fietsend door een lieflijk landschap gingen we steeds verder omhoog tot uiteindelijk 1600 meter.

Klimmen

Mount Rushmore

Op weg naar Mount Rushmore lunchten we in het parkje van Keystone. Ik verbaasde me er over dat het tamelijk rustig was in Keystone, zo vlak bij een grote toeristische attractie. Die verbazing was terecht, want ik zag alleen het rustige deel van Keystone. De andere helft van Keystone had alles wat je verwachten kon: winkels, restaurants, souvenirzaken en veel toeristen. Vanaf Keystone was een brede weg aangelegd naar het monument met 10% stijging over drie kilometer. Mega campers hadden er moeite mee, wij ook.

Willy op de weg en Silhouet van George Washington boven de weg

Ik vond Mt Rushmore in het echt minder imposant dan op de foto’s. De koppen van vier spraakmakende presidenten uitgehouwen in de bergwand: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Teddy Roosevelt. Washington was aavoerder leger tijdens onafhankelijkeidsoorlog, Jefferson “kocht” groot deel van het westen van VS van Napoleon, Lincoln redde de unie tijdens Burgeroorlog en Roosevelt heeft nationale parken geinitieerd. Trump vindt dat hij er ook bij moet, want ” he made America Great Again”. Hier was het uiteraard druk.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *