Rossaveel-Clifden

Regen en wind

Veer #9 Kilronan-Rossaveel

Mijn vriend Terry had me gisteravond dringend aangeraden om via Oughterard naar Clifden te rijden. Bij het weggaan mijn arm vastgehouden om me dat duidelijk te maken. De kustwegen was minder sinnik (scenic) en er waren onderweg geen pubs waar je even wat kon drinken. De weg van Rossaveel naar Oughterard was prachtig, volgens hem. Ik was blij dat ik zijn raad niet heb opgevolgd. Anders dan de buienradar had beloofd, hield de regen niet op om 9 uur toen ik van de veerboot afkwam. Dankzij de Irish Mist viel er van de bergen niets te zien, laat staan dat er scenic vergezichten waren. Bovendien was de weg Oughterard 20 kilometer langer en zou ik op het tweede deel tegenwind krijgen.

Heide, de bergen in de mist

Heide

Hoopjes turf aan het drogen

Connemara staat er om bekend en ik herinnerde me het ook van de vorige keren dat ik hier ben geweest. De hele ochtend fiets ik door eindeloze heidevelden. Het doet denken aan het Fochteloer Veen, maar dan 100 keer zo groot. Onderweg een paar gehuchten of clusters van huizen waar het land iets hoger ligt. Veel meertjes en ook een paar keer baaien die zich ver landinwaarts uitstrekken. Door de zilte geur weet je dat het zee is en niet een meer. Het mag dan wel verboden zijn, ook hier is men nog her en der bezig turf te winnen.

Opklaringen

Regenwater onder de brug in Clifden

In de middag werd het droog en draaide de stevige wind van zuid naar west, van mee naar tegen. Ik heb daarom afgezien van de mooie eco camping, een kilometer of 20 ten westen van Clifden, maar het Abbeyglen Castle Hotel geregeld. Via AirBnB een eenpersoons B kamer die ze voor een lage prijs aanbieden, de normale kamers zijn 3-4 keer zo duur. Ik heb mijn bagage bij het hotel gelaten en heb daarna nog een ronde over het aanliggende schiereiland gefietst.
In de vooravond krijgen de gasten nog een praatje over het kasteel. Dat dacht ik. De directeur hield een verhaal over Clifden. Marconi bracht zijn eerste draadloze verbinding tot stand. In 1919 landde de eerste trans-Atlantische vlucht op de heide (en prompt over de kop sloeg in het drassige veen). Ze hebben hier bijzondere paarden. Het kasteel was in 1812 door een rijke Engelse lord gebouwd en later door zijn nazaten als weeshuis gebruikt.

Sky road met uitzicht op de Atlantische Oceaan

Garmin ontregeld

Ik zet mijn route in mijn Garmin GPS. Dat ding kalibreert de hoogte bij de start van de route en houdt de hoogte daarna bij op basis van de luchtdruk. Bij de weersverandering en het draaien van de wind, is kennelijk ook de luchtdruk opeens zo snel veranderd, dat de Garmin het niet meer kon volgen. Ik was opeens 150 meter “gestegen” met een klim van 28%, daarna ging het ook nog een tijdje alle kanten op met de hoogteaanduidingen en stijgingspercentages, die weinig relatie hadden met de werkelijkheid.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1073

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *