Transamerica dag 29: Rustdag 4

Gesloten Kolencentrales

Zonsopkomst over Lake Superior

Marquette had tot een paar jaar geleden twee kolencentrales. Beide aan de kust van het meer, één aan de noordkant van de stad en de andere aan de zuidkant van de stad. Beide zijn gesloopt en er is een nieuwe gascentrale meer landinwaarts gebouwd. De stad wil beide terreinen inrichten als groenvoorziening. De schoonvader van Paul heeft 20 jaar geleden een stuk grond gekocht aan de weg tegenover de zuidelijke centrale. Zes jaar geleden heeft hij dat aan Paul en Katie verkocht en ze hebben daarop een nieuw huis gebouwd. Nu hebben ze vrij zicht over het meer en genieten ze van de opkomende zon vanaf hun veranda.

IJzererts

Overlaad pier voor ijzererts van trein naar schip

Bij de binnenstad van Marquette staat een langwerpig bouwwerk in het water. Het is het oude laadstation, waar ijzererts in schepen werd geladen. Het gebied is rijk aan ijzererts. Op deze regenachtige dag hebben we het ijzererts en mijnbouw museum bezocht. Boeiend te zien en lezen hoe ze 150 jaar geleden met de mijnbouw zijn begonnen, oorspronkelijk bovengronds, daarna ondergronds met gangen en inmiddels met enorme open diepe putten. Het ijzererts wordt per trein naar het meer gebracht en daar in schepen gestort. Van daaruit per schip naar hoogovens in Indiana en Ohio. Eerst heeft men ook geprobeerd om ter plekke staal te produceren, maar dat bleek niet levensvatbaar te zijn.

Lake Superior Whitefish

Katie’s ooms zijn visser op Lake Superior. We hebben ‘s ochtends een royale portie vis gehaald bij haar neef. Later heeft Paul met de vis een heerlijke maaltijd bereid. Met als afsluiting het plaatselijke Mackinac Islandfudge ijs.

Katie met Liv en Alexa

 

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *