Transamerica dag 34: Shoreview MN

Groot

Toen ik vanochtend het restaurant in Osceola wilde uitlopen, stonden drie serveersters me op te wachten. Waar kom je vandaan? En Ben je karnemelk aan het maken? De een had bedacht dat ik uit Europa kwam, de ander uit Scandinavië. In Wisconsin en Minnesota zijn veel immigranten afkomstig uit Scandinavië. De karnemelk had te maken met mijn melk. Ik had een paar weken geleden Cruesli gekocht, maar kon geen hanteerbare hoeveelheid melk kopen. Standaard is een gallon, 4 liter. De kleinste verpakking is een halve gallon, nog steeds te veel om te gebruiken en te groot om in de tassen op te bergen. Gisteren toch maar een halve gallon gekocht en gisteravond en vanochtend Cruesli gegeten. Als zuinige Hollander had ik de resterende melk op mijn bagagedrager meegenomen. Wetende dat als het warm zou worden, de melk snel zou bederven.

Luthers

Toen we in Utah fietsten waren bijna alle kerken mormoons. Hier in dit deel van Wisconsin en Minnesota zijn 9 van de 10 kerken Luthers. De Scandinaviërs hebben hun geloof en kerk meegenomen en dat is hier nog de hoofdtooi van de kerken. Broeder Daniël in het Lutherse klooster kwam uit Chicago, maar had Zweedse voorouders.

Minnesota

Bij Osceola en na het passeren van de St.-Croixrivier ben ik Minnesota binnen gefietst. De staat met 10.000 meren.

Spoorwegen

Vandaag weer over fietspaden gereden. 15 kilometers vanuit Amery over de Sooline. Deze spoorlijn is in 1887 aangelegd als concurrent van de verbinding via Chicago en Milwaukee voor het vervoer van graan vanuit Minnesota en de Dakota’s naar de steden aan de oostkust.

Paarden eigenaren moeten hun poep op de paden opruimen, mag in nederland ook wel regel worden

Na Forest Lake heb ik 20 kilometer gefietst over een pad naar het zuiden. Bij een kruising stopt het pad abrupt. Aan de overkant van het kruispunt lagen de rails nog.

Opeens stad

Hier wordt de vuilnis ook op donderdag opgehaald

Ik fietste vanochtend door een redelijk landelijk gebied, maisvelden en andere gewassen, wat bosjes en vakantiehuisje bij een meer. Bij het laatste meer werd de bebouwing wat dichter, totdat ik opeens tegen een flatgebouw aankeek, meer gebouwen en drukke wegen. Hier begint kennelijk Minneapolis. Daarna fietspaden langs drukke wegen en door woonbuurten. Komoot had het adres van Michael en Cheri verhaspeld, waardoor ik weer op verkeerde plek uitkwam. In dit geval had ik bereik en kon ik vrij snel het goede adres bereiken.

Rudy Schoonveld
Rudy Schoonveld
Artikelen: 1010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *